Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Súd odmietol žiadosť Bannonovho právnika o odročenie pojednávania

Steve Bannon foto z archívu. Foto: TASR/AP

Bannon čelí žalobe za trestný čin pohŕdanie Kongresom.

Washington 19. júla (TASR) - Právnici Stevea Bannona neuspeli v utorok so svojou žiadosťou posunúť o mesiac súdny proces s týmto bývalým stratégom Bieleho domu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Proces s Bannonom, ktorý bol poradcom bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, sa začal v pondelok na súde vo Washingtone. Sudca Carl Nichols v utorok odmietol žiadosť právnikov a pojednávanie sa má začať v utorok popoludní. Sudca však podľa AP pripustil možné jednodňové zdržanie.

Bannon čelí žalobe za trestný čin pohŕdanie Kongresom. Odmietal sa dostaviť a vypovedať pred výborom amerického Kongresu, ktorý vyšetruje útok davu na washingtonský Kapitol zo 6. januára 2021. Bannon bol v tom čase neoficiálnym poradcom prezidenta Trumpa, pripomína AP.

Bývalý stratég Bannon odmietal vypovedať, až kým sa nevyrieši otázka výsady výkonnej moci. Takto chcel Trump zabrániť zverejneniu dokumentov k útoku v januári 2021, pri ktorom prišlo o život päť ľudí. Trump však podľa Bannonovho právnika upustil od výsady výkonnej moci.