Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Súd opäť nariadil vyšetrovaciu väzbu pre kapitána lode Viking Sigyn

Na snímke ľudia sa pozerajú z Margitinho mosta na záchranársku loď, ktorá používa sonar počas záchrannej operácie na Dunaji 30. mája 2019 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Kapitán, ktorého vzali opäť do väzby, čelí už nielen obvineniu z ohrozenia lodnej dopravy s následkom hromadnej nehody, ale aj žalobe za neposkytnutie pomoci.

Budapešť 31. júla (TASR) - Budapeštiansky obvodný súd v stredu opäť nariadil vzatie ukrajinského kapitána výletnej lode Viking Sigyn Jurija C. do vyšetrovacej väzby. Podľa agentúry MTI o tom informoval kapitánov právny zástupca Gábor M. Tóth.

Obhajca povedal, že súd v prípade Ukrajinca, ktorý je podozrivý zo spôsobenia tragickej zrážky lodí, nariadil vzatie do väzby na 30 dní s odôvodnením, že zo strany podozrivého hrozí útek, ukrývanie sa a marenie vyšetrovania.

Tóth zdôraznil, že voči stredajšiemu verdiktu sa so svojím klientom odvolajú.

Najvyšší súd v pondelok rozhodol, že rozhodnutia maďarských súdov nižšej inštancie v kauze tragickej májovej nehody lodí s 28 obeťami prepustiť 64-ročného kapitána výletnej lode z vyšetrovacej väzby na kauciu neboli v súlade so zákonom.

Na snímke ľudia sa pozerajú z Margitinho mosta na záchranársku loď počas záchrannej operácie na Dunaji 30. mája 2019 v Budapešti.
Foto: TASR/AP


Generálny prokurátor Péter Polt podal 28. júna na najvyšší súd opravný prostriedok vo veci prepustenia na kauciu.

Prokurátor predtým neuspel s odvolaním a súd po zložení kaucie 15 miliónov forintov (46.248 eur) Ukrajinca 12. júna prepustil na slobodu s tým, že musí nosiť monitorovací náramok. Ukrajinec nesmel opustiť územie Budapešti a dvakrát týždenne sa musel hlásiť vyšetrovacím orgánom.

Kapitánov obhajca Gábor M. Tóth v utorok zdôraznil, že jeho mandant sa necíti vinný. "Vo výpovedi, ktorej prepis má sedem strán, popísal okolnosti zrážky, ako ich on vnímal. Ako svedok vypovedal pod prísahou, ako podozrivý však už nemusel, avšak aj napriek tomu trval na svojej pôvodnej výpovedi," dodal advokát, ktorý však detaily výpovede nezverejnil.

Na snímke kvety sú položené pod Margitiným mostom na mieste potopenia vyhliadkovej lode 2. júna 2019 v Budapešti.
Foto: TASR/AP


Kapitán, ktorého vzali opäť do väzby, čelí už nielen obvineniu z ohrozenia lodnej dopravy s následkom hromadnej nehody, ale aj žalobe za neposkytnutie pomoci.

Bilancia potopenia lode Hableány medzi piliermi Margitinho mosta po zrážke s výletnou loďou večer 29. mája je 27 mŕtvych vrátane dvojčlennej posádky. Z Dunaja sa po havárii podarilo zachrániť sedem Kórejčanov, po jednom nezvestnom ešte stále pátrajú.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)