Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Súd pokarhal exkancelárku Merkelovú za komentáre o AfD

Na archívnej snímke z 26. októbra 2021 nemecká kancelárka Angela Merkelová počas prvého zasadnutia nemeckého parlamentu v Berlíne. Foto: TASR/AP

Ide o prípad z februára 2020, keď regionálny parlament v spolkovej krajine Durínsko zvolil za premiéra liberálneho politika Thomasa Kemmericha.

Karlsruhe 15. júna (TASR) - Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová dostala v stredu od najvyššieho súdu pokarhanie za kritiku svojich politických oponentov. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Sudcovia rozhodli, že Merkelová svojimi výrokmi o krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD) porušila zásadu rovnosti príležitostí strán. Ide o prípad z februára 2020, keď regionálny parlament v spolkovej krajine Durínsko zvolil za premiéra liberálneho politika Thomasa Kemmericha.

Kemmerich bol zvolený hlasmi troch strán: jeho vlastných slobodných demokratov (FDP), Merkelovej kresťanských demokratov (CDU) a - čo je najkontroverznejšie - AfD.

Skutočnosť, že CDU sa pri voľbe krajinského premiéra spojila s AfD, vyvolala v Nemecku politický šok. Protiimigračná AfD je totiž prakticky úplne vylúčená z moci na krajinskej i spolkovej úrovni, hoci má zastúpenie vo všetkých zákonodarných zboroch.

Ostatné mainstreamové strany pred hlasovaním v Durínsku a po ňom odmietli s AfD spolupracovať alebo s ňou vytvárať koalície.

Merkelová krátko po Kemmerichovom zvolení vyhlásila, že výsledok hlasovania v Durínsku je "neodpustiteľný, a preto sa musí zvrátiť". Bol to "zlý deň pre demokraciu", povedala.

Kemmerich v súvislosti s politickým rozruchom okolo svojho zvolenia o tri dni odstúpil. O mesiac neskôr bol zvolený ľavicový krajinský premiér Bodo Ramelow. AfD v tom čase oznámila, že podá na Merkelovú žalobu za to, že prinútila Kemmericha odstúpiť. Stredajšie rozhodnutie súdu je výsledkom tejto žaloby.