Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Súd potvrdil tresty trojici, ktorá plánovala útok v Paríži v roku 2018

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trest jedného z odsúdených bol dokonca ešte sprísnený na 18 rokov namiesto pôvodných 15 rokov, píše DPA. Všetci traja zároveň prišli o belgické občianstvo.

Antverpy 10. mája (TASR) - Odvolací súd v belgickom meste Antverpy v utorok potvrdil trom osobám dlhoročné tresty odňatia slobody za plánovanie útoku na zhromaždenie exilových Iráncov vo Francúzsku v júni 2018. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Súd potvrdil verdikt z februára 2021, ktorým dvom mužom a jednej žene vymerali tresty odňatia slobody v rôznej dĺžke – až do 18 rokov. Trojica sa však voči rozhodnutiu odvolala. Utorňajšie rozhodnutie súdu je konečné. Trest jedného z odsúdených bol dokonca ešte sprísnený na 18 rokov namiesto pôvodných 15 rokov, píše DPA. Všetci traja zároveň prišli o belgické občianstvo.

Štvrtého obžalovaného, iránskeho diplomata Asadolláha Asadího, súd ešte minulý rok usvedčil zo zosnovania tohto zmareného bombového útoku a udelil mu 20-ročný trest odňatia slobody.

Odsúdené osoby plánovali útok na výročné stretnutie iránskej exilovej opozičnej skupiny s názvom Organizácia ľudových mudžahedínov Iránu (MEK) v meste Villepinte v departemente Seine-Saint-Denis v metropolitnej oblasti Paríža.

Belgickú políciu však ktosi na celý plán upozornil. Belgicko-iránsky pár zadržala, keď v deň plánovaného útoku cestoval do Francúzska aj s bombou v aute. Pyrotechnici neskôr uviedli, že výbušnina mala profesionálnu kvalitu a mohla spôsobiť značnú explóziu.