Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Súd pozastavil cloudový projekt Pentagónu, ktorý získal Microsoft

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Amazon podal žalobu minulý rok v novembri. Tvrdí v nej, že predpojatosť prezidenta Donalda Trumpa proti firme poškodila jej šance na získanie lukratívneho kontraktu.

New York 15. februára (TASR) - Federálny sudca vo štvrtok (13. 2.) dočasne zastavil cloudový projekt Pentagónu v hodnote 10 miliárd USD (9,22 miliardy eur), ktorý získal Microsoft. Dôvodom je žaloba Amazonu, ktorý obvinil americkú vládu zo zaujatosti a namietal, že súťaž bola neférová.

Amazon podal žalobu minulý rok v novembri. Tvrdí v nej, že predpojatosť prezidenta Donalda Trumpa proti firme poškodila jej šance na získanie lukratívneho kontraktu. Cieľom projektu modernizácie uchovávania a spracovávania dát s názvom Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) je zlepšenie komunikácie Pentagónu s vojakmi na bojisku. S využitím umelej inteligencie má zrýchliť plánovanie a bojaschopnosť armády.

Amazon, ktorý má veľké skúsenosti v oblasti cloudových služieb, bol považovaný za favorita súťaže. Kontrakt však v októbri nečakane získal Microsoft.

Predstavitelia Pentagónu uviedli, že projekt je dôležitý pre zvýšenie technologického náskoku americkej armády nad jej nepriateľmi. Hovorca Pentagónu vyjadril sklamanie z rozhodnutia súdu. Dodal, že Pentagón si je stále istý svojím výberom Microsoftu.

Sklamanie vyjadril aj Microsoft, ktorý dúfa, že nakoniec bude môcť pokračovať v práci na projekte.

Amazon minulý týždeň požadoval predvolanie Trumpa, aby svedčil v prípade. Šéf Amazonu Jeff Bezos je dlho terčom prezidentovej kritiky. Bezos je totiž majiteľom novín Washington Post, ktoré zasa často kritizujú Trumpa.