Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Súd predĺžil vyšetrovaciu väzbu novinára Gershkovicha o tri mesiace

Na archívnej snímke americký novinár Evan Gershkovich stojí v súdnej sieni v Moskve. Foto: TASR/AP

Korešpondent Wall Street Journal Gershkovich je prvým americkým reportérom, ktorý v Rusku čelí obvineniam zo špionáže od septembra 1986.

Moskva 24. augusta (TASR) - Súd v Moskve vo štvrtok predĺžil o tri mesiace väzbu reportéra amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha, ktorý čelí obvineniam zo špionáže. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Hovorca súdu oznámil, že Gershkovich zostave vo väzbe do 30. novembra. Novinára zadržiavajú vo väznici Lefortovo v Moskve. Gershkovicha na súd priviezlo vozidlo na prevoz odsúdených. Bol spútaný a mal na sebe tričko, džínsy a tenisky.

Tohto 31-ročného novinára zatkli na konci marca v Jekaterinburgu a neskôr ho obvinili zo špionáže. Gershkovich a WSJ obvinenia odmietli a americké úrady jeho zadržanie označili za nezákonné. Rusko neposkytlo dostatočné dôkazy na potvrdenie obvinení, píše AP.

Korešpondent Wall Street Journal Gershkovich je prvým americkým reportérom, ktorý v Rusku čelí obvineniam zo špionáže od septembra 1986. Vtedy bývalá tajná služba KGB zatkla moskovského spravodajcu Nicholasa Daniloffa, pripomína americká agentúra.