Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Súd odsúdil deväť maďarských Rómov, ktorí zaútočili na gardistov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Halász

Rómovia 15. novembra 2009 s palicami, sekerami a tyčami v rukách prepadli a poškodili vozidlo, v ktorom sedeli členovia gardy.

Budapešť 9. mája (TASR) - Miškovecký tribunál dnes vyriekol rozsudok nad deviatimi Rómami, ktorí v roku 2009 v obci Sajóbábony na severovýchode Maďarska zaútočili na členov vtedy už zakázanej Maďarskej gardy. Podľa verdiktu, ktorý nie je právoplatný, útočníkom vymerali trest odňatia slobody od dva a pol roka do štyroch rokov.

Podľa tlačovej agentúry MTI obvinených uznal súd vinnými z rasisticky motivovaného trestného činu ozbrojeného skupinového násilia voči skupine ľudí.

Rómovia 15. novembra 2009 s palicami, sekerami a tyčami v rukách prepadli a poškodili vozidlo, v ktorom sedeli členovia gardy. Pri útoku kričali: "Zomriete, smradľaví Maďari! Zabijeme vás! Skapete!"

V Sajóbábonyi sa predchádzajúci večer konala schôdza gardistov. Na druhý deň sa členovia Maďarskej gardy vrátili do obce, kde na nich zaútočila skupina Rómov. Útočníci nepopierali poškodenie auta. Súd skúmal, či išlo o rasisticky motivovaný útok, alebo konali v strachu či v sebaobrane. Podľa súdu išlo o rasisticky motivovaný útok.

Verdikt nie je právoplatný, prokurátor si vyžiadal tri dni na rozmyslenie. Obvinení a ich obhajcovia sa odvolali a požiadali o oslobodenie spod viny a o zmiernenie rozsudku.

Národný úrad na ochranu práv etník a menšín oznámil, že Rómov opäť odsúdili kvôli nedávnej úprave právnej normy na ochranu menšín, pričom voči členom extrémistickej organizácie a ich sympatizantom sa nezačal žiadny proces, aj keď gardisti prišli do obce evidentne zastrašovať Rómov. Orgány činné v trestnom konaní však akceptovali vysvetlenie gardistov, že do obce prišli na piknik - práve do susedstva rómskej osady, poznamenal úrad.

Právnu normu na ochranu menšín zmenili tak, aby ju bolo možné aplikovať nielen v prípade trestného činu voči národnostným a etnickým menšinám, to podľa úradu na ochranu práv etník a menšín vedie k zdeformovanej praxi aplikácie práva a k možnosti používania dvojakého metra zo strany orgánov.

V novembri 2009 sa uskutočnilo fórum ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik, čo vyvolalo protesty miestnych asi 200-300 Rómov. K zrážkam však došlo až po tom, čo sa v obci objavili členovia Maďarskej gardy.