Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izraelský súd podporil segregovanú výučbu pre ultraortodoxných židov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súd takisto rozhodol, že univerzity nesmú brániť ženám vyučovať na hodinách určených výlučne pre mužských študentov.

Jeruzalem 13. júla (TASR) - Izraelský najvyšší súd vo svojom pondelňajšom verdikte potvrdil právo niektorých univerzít ponúkať segregované vyučovanie pre mužov a ženy. Tento krok zlegalizoval dlhoročnú prax na vysokých školách, na ktorých študujú židia ultraortodoxnej judaistickej vetvy charedim, informovala v utorok agentúra AFP.

Súd takisto rozhodol, že univerzity nesmú brániť ženám vyučovať na hodinách určených výlučne pre mužských študentov.

Ako poznamenal Gilad Malach z Izraelského inštitútu pre demokraciu (IDI), toto rozhodnutie je ďalším krokom správnym smerom. "Pred 20 rokmi bolo (na izraelských univerzitách) 1000 ultraortodoxných študentov. Dnes ich je takmer 14.000," povedal pre AFP.

Začlenenie tejto skupiny ľudí do trhu práce prostredníctvom vysokoškolského vzdelávania je podľa neho "nevyhnutné" pre ekonomickú budúcnosť Izraela.

Príslušníci smeru charedim tvoria približne 12 percent z deviatich miliónov obyvateľov Izraela. Očakáva sa, že do roku 2040 ich počet vzhľadom na vysokú pôrodnosť v tejto náboženskej komunite vzrastie na 20 percent.

Mnohí muži z tejto vetvy judaizmu namiesto zamestnania študujú v ješivách, štátom podporovaných náboženských inštitúciách. Ženy i niektorí muži patriaci k ultraortodoxnej komunite, ako aj izraelskí Arabi, sú v Izraeli navyše oslobodení od povinnej vojenskej služby.