Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Súd udelil 86 islamistom v prípade Ásijá bíbí 55-ročné tresty

Na archívnej snímke z 20. novembra 2010 je kresťanka Ásíja Nórínová, známejšia pod menom Ásijá bíbí. Foto: TASR/AP

Ženu v roku 2009 usvedčili z rúhania sa a odsúdili na trest smrti na základe obvinení z urážky islamu.

Islamabad 17. januára (TASR) - Pakistanský súd poslal 86 členov radikálnej islamskej strany Tehríke labbajk (TLP) na 55 rokov do väzenia za účasť na násilných protestoch, ktoré sa konali v roku 2018 v súvislosti so zbavením viny ženy kresťanského vierovyznania v prípade rúhania sa. Výška trestu sa týka každého z odsúdených.

Rozsudky, pre Pakistan nezvyčajne tvrdé, vyniesol vo štvrtok neskoro večer súd v meste Rávalpindí, pričom proces trval vyše roka. Vedenie strany vyhlásilo, že sa proti verdiktom odvolá. Medzi odsúdenými je aj brat duchovného a vodcu strany Chádima Husajna Rizvího.

Justičné orgány pripísali odsúdeným vinu za poškodzovanie verejného majetku, bitie ľudí a narúšanie normálneho života počas okupačných protestov proti oslobodzujúcemu rozsudku voči Ásiji Nórínovej, mediálne známej ako Ásijá bíbí.

Ženu v roku 2009 usvedčili z rúhania sa a odsúdili na trest smrti na základe obvinení z urážky islamu. Jej prípad pramenil z jej potýčky so spolupracovníkmi na poli, ktorí sa odmietli napiť z rovnakej nádoby na vodu ako táto kresťanka.

Najvyšší súd zrušil jej trest v roku 2018. Islamskí zástancovia tvrdej línie následne proti tomuto rozhodnutiu začali po celej krajine organizovať demonštrácie. Úrady museli poskytnúť Nórínovej ochrannú väzbu, neskôr žene umožnili odcestovať do Kanady, kde sa stretla so svojou rodinou.

Pakistanské zákony o rúhaní sa sú často využívané na riešenie sporov alebo zastrašovanie prívržencov minoritných náboženstiev - vrátane šiitských moslimov. Obvinenie z urážky islamu môže v krajine viesť k trestu smrti. Niekedy súd obvinenie zruší, ale aj vtedy takýmto osobám hrozí lynčovanie zo strany pomstychtivých skupín.