Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Súd USA zrušil zákaz vylepšovať poloautomatické strelné zbrane

Ilustračné foto Foto: TASR

Tieto prídavné zariadenia boli zakázané v roku 2018, pretože fakticky menia poloautomatické zbrane na guľomety.

Washington 14. júna (TASR) — Najvyšší súd USA vyhovel žalobe obchodníka so zbraňami z Texas a zrušil v piatok federálny zákon, zakazujúci vylepšovať poloautomatické strelné zbrane urýchľovačmi streľby, známymi ako bump stocks. Sudcovia v piatok pomerom hlasov šesť ku trom rozhodli, že zákon prijatý v roku 2017 za pôsobenia prezidenta Donalda Trumpa je v rozpore s ústavou, informuje agentúra AFP.

Tieto prídavné zariadenia boli zakázané v roku 2018, pretože fakticky menia poloautomatické zbrane na guľomety. Sudca Clarence Thomas v mene konzervatívnej väčšiny vytvorenej Trumpom na najvyššom súde však konštatoval, že podľa jeho názoru tomu tak nie je.

Súkromné vlastníctvo plnoautomatických zbraní je v USA zakázané. Bump stocks však umožňujú strelcovi jediným stlačením prsta vypáliť množstvo nábojov po sebe.

Príslušný zákon bol prijatý po najhoršej masovej streľbe v dejinách USA. Prvého októbra 2017 začal 64-ročný Stephen Paddock z hotela v Las Vegas strieľať na návštevníkov koncertu pod holým nebom. Väčšina z jeho 22 zbraní bola vybavená urýchľovačom streľby, vďaka čomu dokázal vystreliť viac ako 1100-krát — skoro deväťkrát za sekundu. Zabil pritom 58 ľudí a stovky zranil. Potom sa zastrelil.

Po tomto masakri, podobne ako po útoku na strednej škole v Parklande z februára 2018, ktorý si vyžiadal 17 mŕtvych, sa začali búrlivé diskusie o zákonoch o zbraniach. Trump však nepovažoval za nevyhnutné zaviesť obmedzenia týkajúce sa vlastníctva poloautomatických útočných pušiek.