Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Súd v Argentíne previedol práva na Borgesove diela synovcom jeho vdovy

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pre absenciu závetu sa práva na Borgesove diela ocitli v neistote. Súd v Buenos Aires však v utorok rozhodol, že jej piati synovci získajú práva ako univerzálni dediči.

Buenos Aires 28. júna (TASR) - Práva na diela Jorgeho Luisa Borgesa súd previedol na piatich synovcov jeho vdovy, ktorá zomrela v marci. Borges je považovaný za najvýznamnejšieho argentínskeho spisovateľa 20. storočia, TASR informuje podľa agentúry AP.

Spisovateľova manželka Maria Kodamová zasvätila veľkú časť svojho života horlivej ochrane jeho odkazu. Literárne kruhy v Argentíne preto prekvapilo, že nezanechala závet, hoci bojovala s rakovinou prsníka.

Pre absenciu závetu sa práva na Borgesove diela ocitli v neistote. Súd v Buenos Aires však v utorok rozhodol, že jej piati synovci získajú práva "ako univerzálni dediči".

Borges zomrel v roku 1986 vo veku 86 rokov. Ako jediného dediča zanechal prekladateľku a spisovateľku Kodamovú, s ktorou sa oženil začiatkom toho istého roka. Pár bol bezdetný. Kodamová zomrela 26. marca, tiež ako 86-ročná, pričom žila oddelene od svojej rodiny.

Kodamovej právnik v apríli uviedol, že bol "prekvapený, keď zistil, že má synovcov" a dodal, že "to bola veľká úľava, pretože som nechcel, aby si štát nechal všetko".

Synovci sa obrátili na súd s cieľom, aby ich potvrdil za dedičov. Chceli získať jej majetok vrátane práv na Borgesove diela a niekoľko údajne cenných rukopisov.