Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Súd v kauze útokov v Paríži z roku 2015 odročili

Na archívnej umeleckej skici hlavný obžalovaný Salah Abdeslam (v čiernom vpravo) sedí v špeciálnej súdnej sieni na súde v Paríži. Foto: TASR/AP

Abdeslamovo vypočúvanie sa malo začať vo štvrtok a súd naň mal vyhradené dva dni.

Paríž 17. januára (TASR) - Súdny proces v kauze teroristických útokov, ku ktorým došlo v novembri roku 2015 v Paríži, museli odročiť: jeden z obžalovaných mal totiž pozitívny výsledok testu na chorobu COVID-19. Agentúru AFP o tom informovali zdroje blízke príslušnému parížskemu súdu.

Ali El Haddad Asufi, ktorý sa pred súdom mal zodpovedať za napomáhanie pri príprave masakrov v Paríži, začal mať symptómy ochorenia už počas pojednávania minulý piatok. Test PCR, ktorému sa podrobil cez víkend, potvrdil nákazu koronavírusom SARS-CoV-2.

Predseda porotného súdu Jean-Louis Péries v liste zúčastneným stranám oznámil, že pojednávania tento týždeň sú ohrozené, "pretože ďalší test možno vykonať až v piatok".

V praxi to povedie aj k odkladu dlho očakávanej výpovede Salaha Abdeslama, jediného preživšieho spomedzi desiatich páchateľov, ktorí v piatok 13. novembra 2015 útočili na štadióne Stade de France, v koncertnej sále Bataclan, ako aj na niekoľko barov a reštaurácií vo francúzskom hlavnom meste.

Abdeslamovo vypočúvanie sa malo začať vo štvrtok a súd naň mal vyhradené dva dni.

Pandemická situácia už raz súdny proces narušila: Abdeslam sa na totiž na konci decembra vo väzení nakazil covidom a ešte začiatkom januára mal pozitívny výsledok testu. Napokon bol Abdeslam po ďalšom teste označený za "vyliečeného" a "neinfekčného", takže pojednávanie pokračovalo 11. januára výsluchmi obžalovaných.

AFP dodala, že desať Abdeslamových predpokladaných komplicov sa pred súdom zodpovedá za rôzne obvinenia - od poskytovania logistickej podpory až po plánovanie útokov, či dodávky zbraní. Súd má trvať do mája.