Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Súd v Maďarsku potvrdil doživotie pre extrémistu za vraždu policajta

Ilustračné foto. Foto: TASR

Odsúdený extrémista založil radikálnu pravicovú organizáciu Maďarský národný front.

Budapešť 11. decembra (TASR) - Odvolací súd v severomaďarskom Győri potvrdil v stredu verdikt v kauze extrémistu Istvána Győrkösa, ktorého predtým prvostupňový súd odsúdil za vraždu policajta z roku 2016 na doživotné odňatie slobody. Informovala o tom agentúra MTI.

Rozsudok, v ktorom muža súd uznal za vinného z vraždy úradnej osoby a zo zneužitia zbrane, nadobudol právoplatnosť. Odvolací súd podľa MTI iba mierne pozmenil právnu kvalifikáciu trestného činu.

Odvolacia prokuratúra v Győri 9. septembra žiadala prekvalifikovanie skutku a sprísnenie trestu. Győrkösa odsúdil 21. júna prvostupňový súd v západomaďarskom meste Szombathely za vraždu policajta na doživotie s možnosťou podmienečného prepustenia.

Hlavný prokurátor Tamás Mészáros spresnil, že súd tohto muža uznal za vinného z trestných činov vraždy úradnej osoby a zneužitia zbrane, okrem toho však Győrkös spáchal aj trestný čin ohrozenia života viacerých ľudí.

Prokurátor od súdu žiadal, aby odsúdeného bolo možné podmienečne prepustiť na slobodu až neskôr. Podľa pôvodného rozsudku sa mohol 79-ročný Győrkös dostať podmienečne na slobodu najskôr po 25 rokoch.

Odsúdený extrémista založil radikálnu pravicovú organizáciu Maďarský národný front. Na dvore svojho rodinného domu v obci Bőny začal 26. októbra 2016 strieľať ilegálnou zbraňou na policajtov, ktorí prišli na domovú prehliadku, pričom smrteľne zranil jedného majora. Pri policajnom zásahu zranil aj ďalšieho policajta. Páchateľ pri následnom zásahu policajného komanda utrpel poranenie brucha.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach