Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Súd v Minsku: Obsah webov TUT.by a Zerkalo.io je extrémistický

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Toto označenie sa týka aj loga a ich účtov na sociálnych sieťach Telegram, Viber, Twitter, VKontakte, Odnoklassniki a TikTok.

Minsk 13. augusta (TASR) - Obsah bieloruských spravodajských webov TUT.by a Zerkalo.io bol v piatok súdom v Minsku vyhlásený za extrémistický. Toto označenie sa týka aj loga a ich účtov na sociálnych sieťach Telegram, Viber, Twitter, VKontakte, Odnoklassniki a TikTok. Informoval o tom portál Zerkalo.io.

Rozhodnutie súdu, ktorý konal na základe žiadosti bieloruského ministerstva vnútra, bude v praxi znamenať, že šírenie akýchkoľvek "produktov" oboch portálov bude považované za správny delikt.

Predstavitelia webov avizovali, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolajú, a deklarovali, že budú pokračovať vo svojej práci. Svojich čitateľov ubezpečili, že čítanie alebo prezeranie si materiálov zverejnených na oboch weboch bieloruské úrady nemajú ako trestať. Novinári dodali, že hľadajú spôsob, aby čitatelia mohli bez obáv zdieľať aj obsah ich webov.

Zerkalo.io je novým projektom, s ktorým prišla časť tímu TUT.by po tom, ako bol prístup na túto webovú stránku oficiálne zablokovaný. Redakcia webu Zerkalo.io, ktorý funguje od 8. júla, je mimo územia Bieloruska. Hodinu po spustení stránky Zerkalo.io bol prístup k serveru v Bielorusku zablokovaný.

Tut.by je najväčší spravodajský portál, ktorý funguje od roku 2000. V máji bola jeho webová stránka zablokovaná a 15 ľudí s ňou spojených bolo zadržaných pre údajné daňové úniky.

Ruský spravodajský portál Meduza.io pripomenul, že za extrémistické sú v Bielorusku vyhlásené aj televízny kanál Belsat a športový web Tribuna.com. Weby desiatok ďalších nezávislých médií sú z rozhodnutia úradov zablokované. V mnohých ich redakciách sa pred tým konali policajné prehliadky. Zadržaní a vypočúvaní boli viacerí novinári, napríklad aj šéfredaktor a niektorí zamestnanci spravodajského webu Naša Niva.

Tlak na nezávislé médiá v Bielorusku sa zintenzívnil vlani v lete a na jeseň počas protestov proti Alexandrovi Lukašenkovi a proti jeho vyhláseniu za víťaza prezidentských volieb z 9. augusta 2020.

Po potlačení týchto protestov sa v Bielorusku začali represie proti nezávislým novinárom, aktivistom opozície a ich sympatizantom.