Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Súd v Moskve rozhodol o rozpustení Moskovskej helsinskej skupiny

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Táto organizácia bola založená v roku 1976 s cieľom monitorovať dodržiavanie Helsinských dohôd Sovietskym zväzom a podávať správy krajinám Západu o porušovaní ľudských práv v ZSSR.

Moskva 25. januára (TASR) - Súd v Moskve v stredu rozhodol o rozpustení Moskovskej helsinskej skupiny, najstaršej ruskej ľudskoprávnej organizácie. Ako píše agentúra AFP, tento krok znamená umlčanie ďalšej z rešpektovaných inštitúcií kritických voči Kremľu.

TASR vo svojej správe pokračuje, že o rozpustenie Moskovskej helsinskej skupiny požiadalo ministerstvo spravodlivosti. Podľa súdu táto organizácia nemá patričnú právnu registráciu.

Agentúra Reuters pripomína, že rezort spravodlivosti vlani v decembri organizáciu žaloval za to, že jej registrácia sa vzťahuje len na obhajobu ľudských práv v Moskve, a nie v iných častiach krajiny. Samotná skupina tento argument nazvala absurdným.

"Páchate veľký hriech. Ničíte hnutie za ľudské práva," kritizoval spolupredseda tejto skupiny Valerij Boršov. "Likvidácia tejto skupiny je vážnou ranou pre hnutie za ľudské práva nielen v Rusku, ale aj vo svete," uviedol.

Táto organizácia bola založená v roku 1976 s cieľom monitorovať dodržiavanie Helsinských dohôd Sovietskym zväzom a podávať správy krajinám Západu o porušovaní ľudských práv v ZSSR. Začiatkom 80. rokov bola jej existencia potlačená. Jej činnosť však obnovili v roku 1989.

Po tom, čo v decembri 2021 ruské úrady rozpustili organizáciu Memorial, ktorá sa vlani stala jedným z nositeľov Nobelovej ceny za mier, bola Moskovská helsinská skupina jednou z posledných nezávislých organizácií svojho druhu v Rusku.

Agentúra AP pripomína, že Kremeľ za posledné dva roky začal tvrdo zasahovať voči ľudskoprávnym skupinám, nezávislým médiám a opozičným aktivistom. Mnohé organizácie i jednotlivci boli označené za tzv. zahraničných agentov a viacerí známi kritici Kremľa boli uväznení. Ďalší pre obavy z trestného stíhania opustili krajinu.