Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd v Moskve rozhoduje o Memoriale, prišli aj zahraniční diplomati

Ilustračné foto Foto: TASR

Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že súdne podanie generálnej prokuratúry vychádza z politického rozhodnutia o likvidácii organizácie Memorial.

Moskva 25. novembra (TASR) - Najvyšší súd Ruskej federácie začal vo štvrtok posudzovať žiadosť generálnej prokuratúry na likvidáciu ľudskoprávnej organizácie Memorial. Ako informovala agentúra Interfax, na zasadnutí súdu sú prítomní aj zástupcovia veľvyslanectiev 21 krajín.

Tlačová služba súdu spresnila, že ide o predstaviteľov USA, Británie, Luxemburska, Estónska, Švédska, Belgicka, Nórska, Dánska, Švajčiarska, Poľska, Litvy, Bulharska, Austrálie, Slovinska, Holandska, Írska, Nového Zélandu, Španielska, Francúzska, Fínska a Kanady.

Ruská generálna prokuratúra požiadala najvyšší súd o likvidáciu Memorialu pre jeho údajné "systematické porušovanie zákona o zahraničných agentoch".

Ľudskoprávni aktivisti však tvrdia, že súdne podanie generálnej prokuratúry vychádza z politického rozhodnutia o likvidácii organizácie Memorial, ktorá sa zaoberá dejinami politických represií a ochranou ľudských práv.

"Opakovane sme tvrdili, že zákon (o zahraničných agentoch) bol pôvodne koncipovaný ako nástroj represálií voči nezávislým organizáciám a trvali sme na jeho zrušení," zdôraznil Memorial v jednom zo svojich dávnejších vyhlásení.

Medzinárodná historická, vzdelávacia, dobročinná a ľudskoprávna spoločnosť Memorial bola založená v roku 1992 v Moskve na základe združenia Memorial, ktoré vzniklo v roku 1987 a malo mnoho regionálnych organizácií a skupín. V roku 1989 sa všetky zjednotili do celozväzovej spoločnosti Memorial, pričom jej čestným predsedom sa stal renomovaný vedec, sovietsky disident akademik Andrej Sacharov.

Medzinárodný Memorial bol zaradený do registra mimovládnych organizácií s "nálepkou" zahraničného agenta v roku 2016. Súdy v Rusku túto organizáciu už niekoľko rokov opakovane pokutujú súdy porušenie zákona o zahraničných agentoch, pripomenula agentúra Interfax.

Označenie zahraničný agent vyvoláva konotácie z čias studenej vojny. Od takto označených subjektov sa v Rusku vyžaduje, aby v celom svojom obsahu dôsledne uvádzali, že sú "zahraničnými agentmi", čo v prípade médií výrazne ovplyvňuje napríklad ich príjmy z reklamy.

S týmto označením sú spojené aj problémy s predkladaním účtovníctva príslušnému kontrolnému úradu.

Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 bola platnosť zákona rozšírená tiež na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.