Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Potrestaný rumunský minister podal demisiu

Ilustračná fotka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prokuratúra dodala, že keď všetko ostatné zlyhalo, Dragnea a jeho spojenci sfalšovali hlasovacie lístky.

Bukurešť 15. mája (TASR) - Rumunský minister regionálneho rozvoja Liviu Dragnea dnes podal demisiu po tom, ako mu súd udelil ročný podmienečný trest za falšovanie hlasovania v referende v roku 2012, ktorého cieľom bolo zosadenie vtedajšieho prezidenta Traiana Basesca. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Premiér vzal moju demisiu na vedomie," povedal Dragnea novinárom a dodal, že jeho odsúdenie môže byť nebezpečným precedensom.

Dragnea nepôjde do väzenia, ale nebude môcť ani vykonávať verejné funkcie. Proti rozhodnutiu súdu je možné sa odvolať. Teraz už bývalý minister poprel akékoľvek previnenie.

Sociálnodemokratická strana premiéra Victora Pontu a jej spojenci sa v júli 2012 pokúsili zosadiť prezidenta Traiana Basesca prostredníctvom referenda. Ľudové hlasovanie uvrhlo Rumunsko do ústavnej krízy, Brusel a Washington kritizovali Bukurešť za podkopávanie vlády zákona.

Referendum bolo neúspešné, nezúčastnila sa na ňom ani polovica oprávnených voličov.

"Dragnea poveril niektorých svojich blízkych spojencov... nech urobia všetko, čo je v ich moci, aby ľudia prišli voliť a prekročili hranicu nutnú pre platnosť referenda," vyhlásila prokuratúra, keď ministra a 74 ďalších osôb v októbri 2013 obvinila.

Podľa prokuratúry Dragnea zorganizoval systém, prostredníctvom ktorého miestni členovia strany posielali v reálnom čase informácie o účasti a výsledkoch, čo je pred uzavretím volebných miestností nezákonné.

Miestnym členom strany a starostom tiež povedal, nech využijú akékoľvek prostriedky - vrátane úplatkov -, aby zvýšili účasť. Okresným predstaviteľom naznačil, aby umiestnili hlasovacie miestnosti v turistických oblastiach, ktoré nie sú registrované ako volebné obvody

Prokuratúra dodala, že keď všetko ostatné zlyhalo, Dragnea a jeho spojenci sfalšovali hlasovacie lístky.