Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Súd v Rusku potvrdil trest väzenia vynesený nad aktivistom Pivovarovom

Andrej Pivovarov, šéf hnutia Otvorené Rusko, stojí za sklom počas súdneho rokovania v ruskom Krasnodare, 2. júna 2021 Foto: TASR/AP

Vo svojom poslednom slove pred odvolacím súdom Pivovarov vyhlásil, že nesúhlasí nielen so súdnym verdiktom, ale ani s existenciou článku zákona o nežiaducich organizáciách.

Moskva/Londýn 22. novembra (TASR) - Krajský súd v juhoruskom meste Krasnodar potvrdil v utorok trest odňatia slobody v trvaní štyroch rokov, ktorý bol v júli vynesený nad známym opozičným aktivistom Andrejom Pivovarovom. Informovala o tom britská stanica BBC.

Pivovarov je bývalým výkonným riaditeľom medzičasom už rozpusteného proopozičného hnutia Otvorené Rusko. Na trest väzenia bol odsúdený za "spoluprácu s organizáciou vykonávajcou nežiaduce aktivity" – za takú bola vyhlásená aj organizácia Otvorené Rusko.

Vo svojom poslednom slove pred odvolacím súdom Pivovarov vyhlásil, že nesúhlasí nielen so súdnym verdiktom, ale ani s existenciou článku zákona o nežiaducich organizáciách, ktorý bol podľa jeho názoru vytvorený špeciálne na boj proti subjektu Otvorené Rusko.

Aktivisti v Rusku totiž argumentujú, že za nežiaducu bola v Rusku vyhlásená iba britská organizácia Otvorené Rusko/Open Russia spojená s bývalým oligarchom Michailom Chodorkovským, a nie rovnomenné hnutie, ktoré v Rusku iniciovali ruskí občania.

Ani tieto výhrady však podľa BBC nebránia príslušníkom ruských orgánov činných v trestnom konaní v tom, aby stíhali aktivistov, ktorí spolupracovali s týmto proopozičným zoskupením.

K Pivovarovovmu zatknutiu došlo v lete napriek tomu, že Otvorené Rusko niekoľko dní pred tým oznámilo svoje samorozpustenie. Zdôvodnilo to tým, že chce uchrániť svojich členov pred možným trestným stíhaním a uväznením.