Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Súd vydal konečný verdikt v prípade genocídy za vlády Červených Kmérov

Na archívnej snímke bývalý vodca kambodžského hnutia Červených Kmérov Khieu Samphan. Foto: TASR/AP

Červení Kméri vládli v Kambodži teroristickými metódami a snažili sa vytvoriť beztriednu agrárnu spoločnosť bez peňazí, vlády, práva, osobnej slobody, rodinných vzťahov i individuálneho myslenia.

Phnom Penh 22. septembra (TASR) - Kambodžský tribunál pre vojnové zločiny, podporovaný Organizáciou Spojených národov, vydal vo štvrtok konečný verdikt, ktorým potvrdil doživotné väzenie za genocídu pre posledného žijúceho vodcu komunistického režimu Červených Kmérov, Khieu Samphana. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Tribunál rozhodoval o odvolaní Samphana, vtedajšej hlavy štátu, proti trestu za vraždenie počas brutálneho komunistického režimu, keď bola v 70. rokoch 20. storočia za necelé štyri roky zabitá štvrtina kambodžského obyvateľstva.

Je to posledný rozsudok, ktorý tento tribunál vydá. Jeho fungovanie stálo vyše 330 miliónov dolárov a trestne stíhal len päť vodcov Červených Kmérov, z ktorých dvaja zomreli počas pojednávaní.

"Komora najvyššieho súdu nenašla nijakú hodnotu v argumentoch Khieu Samphana, týkajúcich sa genocídy, a všetky ich odmietla," uviedol predsedajúci sudca Kong Srim v dlhom odôvodnení rozsudku.

Tribunál potvrdil aj odsudzujúce verdikty pre tohto 91-ročného muža, vydané v roku 2018 za početné zločiny proti ľudskosti vrátane vrážd, mučenia a zotročovania, aj keď sa osobne na všetkých zločinoch nezúčastnil.

Kambodžský tribunál podporil tento skorší verdikt, že Samphan "mal priame, priebežné informácie o páchaní zločinov a súhlasil s úmyslom ich spáchania".

Tribunál však zvrátil rozsudky pri obvineniach z vraždy a prenasledovania súvisiacich s dvoma konkrétnymi lokalitami.

Tento tribunál podporovaný OSN bol hybridný, mal sudcov z Kambodže aj zo zahraničia. Zriadili ho preto, aby súdil vysokopostavených vodcov vražedného, ultramaoistického režimu, ktorý počas svojej vlády v rokoch 1975–79 zabil približne dva milióny ľudí vyhladovaním, mučením, nútenou prácou a hromadnými popravami.

Červení Kméri vládli v Kambodži teroristickými metódami a snažili sa vytvoriť beztriednu agrárnu spoločnosť bez peňazí, vlády, práva, osobnej slobody, rodinných vzťahov i individuálneho myslenia a technických vymožeností.

Obyvateľov miest "skazených západnou kultúrou" vyhnali na vidiek na prevýchovu, zrušili aj školy a výučbou mohli byť len politické školenia spojené so sebakritikou a udeľovaním trestov.

Šialený experiment mal krajinu premeniť na poľnohospodársky raj.

Hlavným strojcom tohto režimu bol Pol Pot, známy tiež ako "Brat číslo jeden". Vlastní súputníci ho zbavili moci v roku 1997. Nikdy nečelil spravodlivosti, zomrel ešte pred zriadením tribunálu v roku 1998 v džungli na zlyhanie srdca.

Trest za genocídu sa týka prenasledovania etnickej menšiny Vietnamcov, ktorých Červení Kméri vnímali ako zákerných nepriateľov.

Sudca Kong Srim povedal, že tieto obvinenia sa týkajú "niektorých z tých najodpornejších udalostí" počas vlády Červených Kmérov, nasiaknutej krvou.

Telesne krehký Khieu Samphan sedel zhrbený na invalidnom vozíku v priestore pre obžalovaných a cez slúchadlá sústredene počúval dlhé odôvodnenie rozsudku.

Jeho argument, že Červení Kméri boli len politickou stranou zameranou na zlepšenie života Kambodžanov, súd teda odmietol.

V úplne plnej súdnej sieni bolo približne 500 ľudí, ktorí si prišli vypočuť verdikt. Boli tam ľudia preživší vládu Červených Kmérov, budhistickí mnísi, diplomati i predstavitelia vlády.