Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Súd začal prerokúvať odvolanie Tymošenkovej

Julia Tymošenková Foto: TASR/AP Photo

Opozičná líderka chce odvolaním, v ktorom argumentuje chybami v súdnom konaní, dosiahnuť zrušenie rozsudku.

Kyjev 15. mája (TASR) - V prípade uväznenej bývalej ukrajinskej premiérky Julie Tymošenkovej začal dnes súd v Kyjeve preskúmavať verdikt, ktorým ju vlani v októbri odsúdili na sedem rokov väzenia pre obvinenia zo zneužitia úradu.

Opozičná líderka chce odvolaním, v ktorom argumentuje chybami v súdnom konaní, dosiahnuť zrušenie rozsudku, informovali dnes ukrajinské médiá.

Pojednávanie sa začalo za prísnych bezpečnostných opatrení, pretože stúpenci Tymošenkovej žiadali pred budovou súdu slobodu pre političku. Pozorovatelia však nepredpokladajú, že súd verdikt zvráti. Konanie dnes krátko po jeho začiatku odročili na 26. júla.

S Tymošenkovou v súčasnosti vedie ďalší súd druhý proces, v ktorom je obžalovaná z daňových únikov a sprenevery v čase, keď ešte bola šéfkou energetického koncernu. Európska únia i USA stíhanie Tymošenkovej kritizovali ako politicky motivovaný a žiadajú jej prepustenie.

V prvom procese išlo o zmluvy o dodávke ruského zemného plynu, ktoré mala podľa rozsudku podpísať v roku 2009 v rozpore so svojimi právomocami a údajne nevýhodne pre Ukrajinu. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, úhlavný nepriateľ Tymošenkovej, by mal dnes v Moskve rokovať so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, okrem iného o cenách plynu. Ukrajinského premiéra Mykolu Azarova medzitým očakávajú v Bruseli.