Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd začal riešiť žalobu Lichtenštajnovcov ohľadom majetkov štátu

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzi 14 štátnymi inštitúciami, ktoré na břeclavskom súde čelia žalobe, je napríklad Národný pamiatkový ústav či Agentúra ochrany prírody a krajiny ČR.

Brno 9. februára (TASR) - Okresný súd v českom meste Břeclav sa začal zaoberať žalobou Nadácie kniežaťa z Lichtenštajnska na štátne inštitúcie. Nadácia žiada vydanie majetku, ktorý podľa nej neoprávnene používa český štát. Ide napríklad o Lednicko-valtický areál, ale aj o lednický či valtický zámok.

Lichtenštajnská kniežacia rodina tvrdí, že jej český štát majetok nezákonne zhabal na základe Benešových dekrétov po roku 1945. Žalované strany však označili žalobu za neodôvodnenú, informovala v stredu spravodajská televízia ČT24.

Nadácia podala žaloby na 26 českých okresných súdoch koncom roku 2018. Poukazuje v nich predovšetkým na to, že posledný držiteľ rozsiahlych rodových majetkov na českom území František Jozef II. nebol občanom Nemecka, ale neutrálneho Lichtenštajnska, navyše bol hlavou suverénneho štátu. Konfiškácia majetku tak podľa nadácie bola nezákonná.

Lichtenštajnské knieža František Jozef II. sa podľa vtedajšieho správneho orgánu prihlásil v 30. rokoch 20. storočia k nemeckej národnosti, preto jeho majetok prepadol po druhej svetovej vojne štátu na základe Benešových dekrétov.

"Ide o nápravu bezprávia, ktoré sa tu stalo a ktoré je tu štátom udržiavané niekoľko desiatok rokov. Ak chceme byť právnym štátom, musíme bezprávie odstraňovať," uviedol právny zástupca nadácie. Súčasný stav označil za okupáciu majetku. Doplnil, že žaloby sa týkajú iba nehnuteľností, pri ktorých je v katastri uvedený ako vlastník štát.

Nadácia sa neusiluje napríklad o pozemky krajov, obcí alebo súkromníkov, ani o pozemky, ktoré využíva český štát, ale je na nich diaľničná infraštruktúra, uvádza ČT24.

Medzi 14 štátnymi inštitúciami, ktoré na břeclavskom súde čelia žalobe, je napríklad Národný pamiatkový ústav či Agentúra ochrany prírody a krajiny ČR. Podľa ich právnych zástupcov sú nároky nadácie neodôvodnené a neuznávajú ich.

Nadácia v minulosti neuspela na ústavnom súde v spore s Českou republikou o les pri stredočeskej obci Říčany. Následne podala sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

Rod Lichtenštajnovcov patril k najbohatšej šľachte v českých zemiach, a to najmä na Morave. Vlastnil rozsiahle majetky vrátane dnešného Lednicko-valtického areálu zapísaného na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

O značnú časť majetkov na území niekdajšieho Česko-Slovenska rod prišiel dôsledkom pozemkových reforiem po prvej svetovej vojne a zvyšný majetok mu štát skonfiškoval po druhej svetovej vojne.