Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Súd zamietol odvolanie Jakubiskovej proti trestu za smrteľnú nehodu

DEANA HORVÁTHOVÁ - JAKUBISKOVÁ Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Obhajca manželky režiséra Juraja Jakubiska, Viktor Pavlík, v odvolaní uviedol, že jeho klientke prekážalo vo výhľade auto a nemohla predpokladať chodca na prechode.

Praha 22. mája (TASR) - Pražský mestský súd zamietol dnes odvolanie herečky a producentky Deany Horváthovej-Jakubiskovej proti podmienečnému trestu dva a pol roka väzenie a štvorročnému zákazu šoférovania. Obžaloba obviňuje Slovenku z usmrtenia chodca, ktorého zrazila autom na prechode pred troma rokmi.

Informácie priniesol český spravodajský portál Novinky.cz.

Predseda senátu Tomáš Stuchlík odôvodnil rozhodnutie tak, že sa Jakubisková nevenovala naplno šoférovaniu. "Podľa odvolania jej malo kryť výhľad auto. Päť znalcov sa touto možnosťou zaoberalo a zhodli sa na tom, že výhľad obžalovanej nebol obmedzený. Čím si teda máme vysvetľovať verziu obžalovanej, že poškodeného videla až na kapote?" uviedol Stuchlík. Výšku trestu potvrdil a zrušil len odškodné pre vnuka zosnulého chodca, pretože spolu nežili v jednej domácnosti.

Obhajca manželky režiséra Juraja Jakubiska, Viktor Pavlík, v odvolaní uviedol, že jeho klientke prekážalo vo výhľade auto a nemohla predpokladať chodca na prechode.

Štátny zástupca (prokurátor) uviedol ako protiargument, že dopravná značka tam je a Jakubisková sa mala presvedčiť, že na prechode sa nikto nenachádza. Do úvahy bral aj otázku spoluviny chodca - podľa neho ju nemožno vylúčiť a tak verdikt súdu pokladá za správny.

"Počkám si na písomné vyhotovenie rozsudku. Je to však pre mňa ťažké. Celé je to pre všetkých veľké memento," vyjadrila sa k rozsudku Jakubisková.

Nehoda sa stala v októbri 2011 v pražskej štvrti Krč. Podľa polície nedala Jakubisková na prechode prednosť prechádzajúcemu chodcovi. Alkohol jej v dychu nenamerali a išla povolenou rýchlosťou. Obvodný súd pre Prahu 2 odsúdil Jakubiskovú vlani v septembri.

Nároky pozostalých uznal senát v požadovanej výške, ktorá vychádza z bežne používaných tabuliek (240.000 českých korún pre príbuzných v priamej línii a 175.000 pre súrodencov). Priznal im aj náklady spojené s pohrebom a súdnom procesom, uviedol web Novinky.cz.

Poškodeným prekáža, že sa Jakubisková o rodinu nezaujímala a neponúkla im napríklad pomoc s pohrebom, povedala advokátka pozostalých.