Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Súd zamietol sťažnosť proti vydaniu pozemkov cisterciánskemu opátstvu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cisterciánske opátstvo vo Vyššom Brode už muselo v minulosti časť majetkov získaných v reštitúcii štátu vrátiť.

Brno 23. decembra (TASR) - Český Najvyšší správny súd (NSS) zamietol v stredu sťažnosť českého Štátneho pozemkového úradu (SPÚ) proti vydaniu pozemkov cisterciánskemu opátstvu vo Vyššom Brode v okrese Český Krumlov.

Opátstvo získalo 1100 hektárov lesných a poľnohospodárskych pozemkov v cirkevných reštitúciách. SPÚ chcel však rozhodnutie zvrátiť a začal obnovovať správne konania, v ktorých bol tomuto rádu majetok vydaný.

Tento postup zrušil pred dvoma rokmi Krajský súd v Českých Budějoviciach. SPÚ potom proti tomu podal kasačnú sťažnosť na NSS, ktorú v stredu súd zamietol.

Majetok zmieneného juhočeského cisterciánskeho kláštora bol zabavený po komunistickom prevrate v roku 1948 na základe tzv. Benešových dekrétov. V roku 2017 získalo opátstvo časť majetku späť prostredníctvom cirkevných reštitúcií.

Obnova konania, ktorú SPÚ nariadil s odstupom troch rokov, nebola podľa NSS legálna, pretože sa neopierala o nové dôkazy, píše webový portál iDNES.cz.

Verdikt NSS sa týka iba siedmich reštitučných rozhodnutí. Rovnakým spôsobom sa pozemkový úrad snaží zvrátiť aj vrátenie ďalších majetkov, čomu sa cisterciáni bránia.

Cisterciánske opátstvo vo Vyššom Brode už muselo v minulosti časť majetkov získaných v reštitúcii štátu vrátiť. Týkalo sa to zhruba 2100 hektárov lesa. Reštitúciu v ich prípade napadol štátny podnik Lesy ČR, ktorému následne dali za pravdu vrchný súd v Prahe i Najvyšší súd.

Vyšebrodský kláštor je jediný fungujúci mužský cisterciánsky kláštor v Česku. Zároveň je aj národnou kultúrnou pamiatkou. V roku 1259 ho založil Vok z Rožmberka.

Po vzniku Česko-Slovenska prišiel kláštor po pozemkovej reforme o väčšinu svojich statkov. Za nacizmu obsadilo jeho budovy gestapo; malo tam depozitár nakradnutých cenností. Komunisti kláštor v roku 1950 zrušili, obnovený bol v roku 1990.