Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd zamietol Trumpovu žalobu ohľadom korešpondenčných hlasov

Na snímke americký prezident Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Cieľom žaloby, ktorú viedol Trumpov osobný právnik Rudy Giuliani, bolo zabrániť úradom, aby potvrdili víťazstvo, ktoré v Pensylvánii vo voľbách dosiahol Joe Biden.

Washington 22. novembra (TASR) - Americký federálny sudca v sobotu zamietol žalobu volebného tímu amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorej došlo v štáte Pensylvánia počas prezidentských volieb k rozsiahlym podvodom týkajúcich sa korešpondenčných volebných lístkov. Informovali o tom v sobotu agentúry Reuters a AP.

Sudca Matthew Brann rozsudok odôvodnil tým, že Trumpov tím prezentoval iba "špekulatívne obvinenia" a neodôvodnené, obmedzené právne argumenty, pričom dodal, že ako sudca "nemá právomoc odobrať právo hlasovať ani jednej osobe, nieto ešte miliónom Američanom".

Cieľom žaloby, ktorú viedol Trumpov osobný právnik Rudy Giuliani, bolo zabrániť úradom, aby potvrdili víťazstvo, ktoré v Pensylvánii vo voľbách dosiahol Joe Biden. Podľa žaloby mali volebné komisie v okresoch naklonených demokratom v rozpore so štátnym zákonom umožniť voličom, aby si opravili chyby v hlasoch odovzdaných poštou.

Biden v Pensylvánii, ktorá v kontexte volieb v USA patrí medzi kľúčové štáty, zvíťazil s náskokom viac ako 80.000 hlasov. Práve zisk tohto štátu Bidena posunul nad hranicu 270 hlasov voliteľov potrebných na celkové víťazstvo v prezidentských voľbách.