Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Súd zamietol žalobu muža, ktorý ako batoľa pózoval na albume Nirvany

Spevák a gitarista skupiny Nirvana Kurt Cobain, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Štvormesačného chlapca v roku 1991 odfotografovali nahého v bazéne, ako siaha po dolárovej bankovke.

Los Angeles 4. januára (TASR) - Muž, ktorý sa ako nahé batoľa pred troma desaťročiami objavil na obale prelomového albumu Nevermind od americkej grungeovej skupiny Nirvana, neuspel na súde so žalobou tejto formácie za sexuálne využívanie.

Súd v štáte Kalifornia prípad zamietol z procedurálnych dôvodov s tým, že právnický tím Spencera Eldena zmeškal lehotu na podanie odporu proti decembrovému návrhu právnikov Nirvany na zamietnutie prípadu. Eldenov tím má čas na opätovné podanie žaloby do 13. januára, informovala v utorok tlačová agentúra AFP.

Predmetný obrázok sa stal jedným z najikonickejších obalov hudobných albumov všetkých čias. Z platne Nevermind sa doteraz predalo 30 miliónov kusov.

Skladby, ktoré sa na ňom nachádzajú - Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, Lithium, In Bloom alebo Something in the Way -, sa stali základným kritériom americkej popkultúry.



Elden ani jeho zákonní zástupcovia však nikdy nepodpísali oprávnenie na použitie akýchkoľvek jeho záberov alebo jeho podobizne, uvádza sa v znení pôvodnej žaloby. Podľa súdnych dokumentov Elden za danú fotografiu nikdy nedostal finančné vyrovnanie.

Elden od každého z 15 zažalovaných vrátane pozostalých bývalých členov kapely Davea Grohla a Krista Novoselica, ako aj od dedičov zosnulého speváka Kurta Cobaina a fotografa Kirka Weddlea požadoval odškodné 150.000 dolárov.

V žalobe sa uvádza, že Elden okrem iných následkov utrpel "extrémnu a trvalú emocionálnu ujmu", ako aj "celoživotnú stratu možnosti zarábať".

Právnici zastupujúci skupinu Nirvana v decembrovom návrhu uviedli, že premlčacia lehota uplynula pred viac ako desiatimi rokmi, pričom Eldenovo tvrdenie, že fotografia predstavuje detskú pornografiu, označili za absurdné.

Kirk Weddle - autor záberu - bol v čase vzniku obalu albumu priateľom Eldenovho otca. Rodičia batoľaťa vtedy dostali za neskôr slávnu fotografiu 200 dolárov.