Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Maďarský súd zbavil obvinení Číňana:dobodal v nemocnici spolupacientku

Na snímke spisy počas odvolacieho procesu v kauze šekov s Marianom Kotlebom na Najvyššom súde SR v Bratislave v utorok 5. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pri verdikte vzal súd do úvahy expertízy, podľa ktorých k násilnému konaniu obvineného prispeli jeho mentálne problémy.

Budapešť 30. januára (TASR) - Maďarský Súd hlavného mesta v pondelok zbavil obvinenia z pokusu o vraždu čínskeho občana, ktorý 13. marca 2021 dobodal na covidovom oddelení budapeštianskej Vojenskej nemocnice (Hónvédkórház) spolupacientku napojenú na umelú pľúcnu ventiláciu. S odvolaním sa na server nepszava.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Hospitalizovaný muž, ktorý pracoval v Maďarsku ako kuchár, bez akéhokoľvek varovania napadol a škrtil jedného z pacientov, potom jednu z pacientiek bodol chirurgickými nožnicami 80-krát. Následne napadol aj dvoch ošetrovateľov a členov ochranky nemocnice, z ktorých jeden utrpel poranenia.

Podľa obhajoby nie je v prípade dobodanej učiteľky, ktorá bola napojená na dýchací prístroj, preukázané, že jej smrť spôsobili bodné rany.

Súd útočníka vzhľadom na jeho patologický duševný stav zbavil obžaloby z pokusu o vraždu, nariadil mu však nútenú liečbu. Pri verdikte vzal súd do úvahy expertízy, podľa ktorých k násilnému konaniu obvineného prispeli jeho mentálne problémy, ale aj lieky a proces liečby, ktorú absolvoval.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)