Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Americký súd zbavil viny dvoch mužov odsúdených za vraždu Malcolma X

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Malcolm X zomrel vo veku 39 rokov. Vo februári 1965 ho zastrelili 16 ranami z pištole, keď sa chystal predniesť prejav.

New York 19. novembra (TASR) - Sudkyňa v New Yorku vo štvrtok oslobodila dvoch mužov odsúdených za vraždu známeho amerického aktivistu za práva Afroameričanov Malcolma X z roku 1965. Tento proces iniciovala manhattanská prokuratúra v nadväznosti na nové zistenia o prípade. Správu priniesla agentúra AP.

Malcolm X zomrel vo veku 39 rokov. Vo februári 1965 ho zastrelili 16 ranami z pištole, keď sa chystal predniesť prejav. O rok neskôr boli za jeho vraždu odsúdení traja muži: Muhammad Aziz, Khalil Islam a Mujahid Abdul Halim. Posledný z nich sa na súde k vražde priznal. Ešte počas pojednávania v roku 1966 Halim povedal, že jeho dvaja spoluobvinení sú nevinní.

Aziz a Islam tiež trvali na svojej nevine. Všetci traja muži však nakoniec dostali doživotie. Dvojicu, ktorá popierala vinu, nakoniec prepustili na podmienku až po dvoch desaťročiach za mrežami. Islam v roku 2009 zomrel.

Sudkyňa Ellen Bibenová vo štvrtok dvom mužom zrušila odsudzujúce verdikty v nadväznosti na takmer dvojročné vyšetrovanie. Prokurátor Cyrus Vance v stredu vystúpil s vyhlásením, že dvojica bola nespravodlivo odsúdená a že prokuratúra sa bude usilovať o zbavenie viny. Sudkyňa Bibenová sa k tomuto názoru priklonila.

Malcolm X, rodným menom Malcolm Little, bol americký islamský duchovný a bojovník za ľudské práva. Spolu s Martinom Lutherom Kingom mladším bol najvýraznejšou osobnosťou afroamerického hnutia za občianske práva. Malcolm X sa preslávil ako hovorca organizácie černošských moslimov s názvom Islamský národ, ktorá presadzovala černošský separatizmus. Členom skupiny bol viac ako desať rokov. Napokon sa však s ňou v roku 1964 verejne rozišiel a stal sa sunnitským moslimom. Niektorí členovia Islamského národa ho preto považovali za zradcu.

Malcolm X je doteraz považovaný za jedného z najvplyvnejších Afroameričanov v histórii. Záujem o jeho odkaz opäť stúpol koncom 80. rokov minulého storočia po tom, ako z neho niektoré populárne hiphopové skupiny urobili ikonu boja za práva černochov. Americký režisér Spike Lee o ňom nakrútil v roku 1992 celovečerný film v hlavnej úlohe s hercom Denzelom Washingtonom.