Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Súd zrušil jediné obvinenie voči exguvernérovi štátu New York

Na snímke sudkyňa Holly Trexlerová počúva žiadosť prokurátora v súvislosti so zamietnutím prípadu sexuálneho obťažovania bývalého guvernéra amerického štátu New York Andrewa Cuoma počas pojednávania, ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie na súde v americkom meste Albany v piatok 7. januára 2022. Foto: TASR/AP

Dospeli sme k záveru, že v tomto prípade nie sme schopní dosiahnuť usvedčenie, uviedla Jennifer McCaneyová z okresnej prokuratúry.

Albany 7. decembra (TASR) - Súd v USA v piatok zrušil jediné obvinenie vznesené proti bývalému guvernérovi amerického štátu New York Andrewovi Cuomovi zo sexuálneho obťažovania. Informovala o tom agentúra AP.

Toto rozhodnutie sa očakávalo, konštatuje AP, pretože prokuratúra v okrese Albany uviedla, že chce tento prípad zamietnuť. Cuomovi právnici súd požiadali, aby súhlasil.

"Prezreli sme všetky dostupné dôkazy a dospeli sme k záveru, že v tomto prípade nie sme schopní dosiahnuť usvedčenie," uviedla Jennifer McCaneyová z okresnej prokuratúry.

Piatkové pojednávanie sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie a trvalo len niekoľko minút. Cuomo, ktorý obvinenie odmietal, počas pojednávania neprehovoril.

Cuomo bol obvinený z nevhodných dotykov, ktorých sa mal dopustiť v roku 2020 voči svojej asistentke. Toto obvinenie, vznesené v októbri minulého roka, bolo považované za najväčšiu hrozbu pre tohto bývalého guvernéra, pripomína AP.

Cuomo však ešte môže čeliť ďalším súdnym konaniam v prípade, že sa ďalšie ženy, ktoré údajne obťažoval, rozhodnú vzniesť obvinenia.

Vyšetrovanie vedené newyorskou prokurátorkou Letitiou Jamesovou v auguste minulého roka dospelo k záveru, že Andrew Cuomo sexuálne obťažoval 11 súčasných i bývalých štátnych zamestnankýň.

Cuomo následne oznámil, že po viac ako desiatich rokoch odstupuje z funkcie. Všetky obvinenia však odmieta.

Ak by nepodal demisiu, hrozilo by mu podanie ústavnej žaloby, tzv. impeachmentu, v rámci ktorého by mohol byť z funkcie odvolaný.