Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bojujúce strany v Sudáne sa dohodli na 24-hodinovom prímerí

Ľudia si prichádzajú do bandasiek načerpať pitnú vodu v sudánskom hlavnom meste Chartúm v nedeľu 28. mája 2023. Foto: TASR/AP

Ak strany nedodržia prímerie, sprostredkovatelia avizovali, že budú nútení zvážiť odklad rozhovorov v saudskoarabskom meste Džidda, ktoré sú pozastavené od konca minulého mesiaca.

Rijád 9. júna (TASR) - Zástupcovia Sudánskych ozbrojených síl (SAF) a Jednotiek rýchlej podpory (RSF) sa v piatok dohodli na 24-hodinovom prímerí, ktoré sa začne v sobotu o 6.00 h miestneho času (4.00 h SELČ). Píše sa to v spoločnom vyhlásení Saudskej Arábie a Spojených štátov, ktoré prímerie spoločne sprostredkovali. TASR informuje na základe správy AFP.

Podľa vyhlásenia sa bojujúce strany dohodli na tom, že sa počas 24 hodín nebudú usilovať o získanie vojenskej výhody, zdržia sa zakázaných presunov, útokov, používania lietadiel a dronov, leteckého bombardovania, delostreleckých útokov, posilňovania pozícií a zásobovania jednotiek. Zároveň by strany mali umožniť "neobmedzený pohyb a poskytovanie humanitárnej pomoci v celej krajine".

Ak strany nedodržia prímerie, sprostredkovatelia avizovali, že budú nútení zvážiť odklad rozhovorov v saudskoarabskom meste Džidda, ktoré sú pozastavené od konca minulého mesiaca.

Boje medzi armádou a polovojenskými jednotkami RSF od apríla zachvátili Chartúm a oblasť Dárfúru, pričom pokračovali aj napriek sérii prímerí. USA na oboch hlavných veliteľov znepriatelených strán uvalili sankcie.

Podľa mimovládnej organizácie ACLED v konflikte zahynulo až 1800 ľudí. Dva milióny osôb je vysídlených, z toho 476.000 hľadá útočisko v okolitých krajinách, tvrdí OSN.

Piatkové oznámenie prichádza deň po tom, ako minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken ukončil svoju trojdňovú návštevu Saudskej Arábie, počas ktorej viedol diskusie o situácii v Sudáne.