Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Sudáne sa konal protest, zúčastnilo sa ho desaťtisíce ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Demonštranti skandujúci slogan "Nie vojenskej vláde" sa dostali na niekoľko stoviek metrov od prezidentského paláca v Chartúme.

Chartúm 30. decembra (TASR) - Desaťtisíce obyvateľov Sudánu aj napriek zákazu vychádzania vyšli vo štvrtok do ulíc a žiadali prechod od vojenskej k civilnej vláde. Informovala o tom agentúra AFP.

Demonštranti skandujúci slogan "Nie vojenskej vláde" sa dostali na niekoľko stoviek metrov od prezidentského paláca v Chartúme, sídla generála Abdala Fattáha Burhána, ktorý sa chopil moci počas prevratu z 25. októbra. Vojaci, policajti a polovojenské útvary potom rozohnali protestujúcich slzotvorným plynom.

Bezpečnostné sily okrem toho zablokovali mosty cez rieku Níl prepravnými kontajnermi, aby hlavné mesto Chartúm odrezali od severných predmestí a susedného mesta Omdurmán.

Prodemokratickí aktivisti vytrvalo protestujú proti vojenskému prevratu už dva mesiace aj napriek násilným represáliám, v rámci ktorých - podľa nezávislého výboru lekárov - zahynulo už najmenej 48 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia.

Americká ambasáda v Chartúme opakovane vyzýva sudánske úrady na zdržanlivosť a vyjadruje podporu právu Sudáncov na pokojné protesty.

Sudán stále nemá funkčnú vládu, ktorá je predpokladom pre obnovenie medzinárodnej pomoci, ktorá bola v reakcii na októbrový prevrat obmedzená. Humanitárnu pomoc potrebuje podľa OSN viac ako 14 miliónov obyvateľov tejto africkej krajiny.

Vojenský prevrat v Sudáne sa odohral 25. októbra, keď generál Burhán zosadil vládu, zadržal civilné vedenie krajiny na čele s premiérom Abdalláhom Hamdúkom a vyhlásil v krajine výnimočný stav.

Burhán zadržiaval Hamdúka niekoľko týždňov v domácom väzení, ale 21. novembra ho vrátil do funkcie na základe dohody o uskutočnení nových volieb v júli 2023. Tento krok nahneval mnohých stúpencov prodemokratického hnutia, podľa ktorých Hamdúk týmto spôsobom poskytol pučistom zdanie legality.