Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Sudánsky generál vydal výnos o zmrazení účtov znepriatelených RSF

Saudskoarabskí vojaci, ktorí boli na humanitárnej misii v Sudáne, sa vo štvrtok 11. mája 2023 pripravujú na nástup do lietadla do saudskoarabskej Džiddy na letisku Port Sudan. Foto: TASR/AP

V Sudáne vypukli 15. apríla boje medzi jednotkami Burhána a jeho znepriateleného bývalého zástupcu Muhammada Hamdána Daklúa, ktorý vedie RSF.

Chartúm 16. mája (TASR) - Sudánsky armádny veliteľ Abdal Fattáh Burhán nariadil zmrazenie bankových účtov patriacich znepriatelenej polovojenskej skupine Sily rýchlej podpory (RSF). TASR správu prevzala v utorok z agentúry AP.

Výnos bol vydaný už v nedeľu a týka sa zmrazenia oficiálnych účtov RSF a všetkých spoločností patriacich tejto skupine v sudánskych bankách, uviedla štátna tlačová agentúra SUNA.

Podľa AP nie jasné, aký bezprostredný vplyv má zmrazenie účtov na polovojenské jednotky a ako sa majú Burhánove nariadenia vykonávať. Za posledné desaťročie RSF zhromaždili veľké bohatstvo postupným získavaním sudánskych finančných inštitúcií a zásob zlatých tehál.

Burhán v nedeľu vymenil guvernéra sudánskej centrálnej banky. V pondelok odvolal šéfa polície a prepustil dvoch veľvyslancov na ministerstve zahraničných vecí. Tieto kroky bližšie nekomentoval.

V Sudáne vypukli 15. apríla boje medzi jednotkami Burhána a jeho znepriateleného bývalého zástupcu Muhammada Hamdána Daklúa, ktorý vedie RSF. Konflikt si odvtedy vyžiadal najmenej 750 obetí a ďalšie stovky ranených.

Bojujúce strany vo štvrtok v saudskoarabskej Džidde podpísali záväzok, že počas pokračujúceho ozbrojeného konfliktu budú dodržiavať humanitárne zásady.