Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Konflikt v sudánskom Dárfúre od piatku neprežilo 180 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nepokoje sa v pondelok rozšírili aj do hlavného mesta Geneina, uviedol Adam Regal, hovorca jednej z humanitárnych organizácií pôsobiacich v tomto regióne.

Chartúm 26. apríla (TASR) - Ozbrojené zrážky v sudánskom regióne Dárfúr si v pondelok vyžiadali životy ďalších štyroch osôb. Celkový počet obetí od piatku tak dosiahol 180. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

V štáte Západný Dárfúr už niekoľko dní pokračujú smrtiace boje medzi arabskými a nearabskými skupinami, pripomína AFP. Nepokoje sa v pondelok rozšírili aj do hlavného mesta Geneina, uviedol Adam Regal, hovorca jednej z humanitárnych organizácií pôsobiacich v tomto regióne. V obnovených zrážkach podľa jeho slov zatiaľ prišli o život štyri osoby a ďalších deväť utrpelo zranenia.

Prejavy násilia prepukli v piatok, keď ozbrojení príslušníci jedného z kmeňov zaútočili na dediny kmeňa nearabskej menšiny Masalitov. Tento útok bol odvetou za zabitie dvoch príslušníkov kmeňa. V piatok prišlo o život najmenej osem ľudí a v nedeľu hlásili ďalších 168 obetí na životoch.

Občianska vojna v Dárfure sa začala v roku 2003, keď sa príslušníci etnickej menšiny postavili proti vláde vtedajšieho prezidenta Umara al-Bašíra, v ktorej mali prevahu Arabi. Vzbúrenci obviňovali vládu z diskriminácie a zanedbávania. Organizácia Spojených národov uvádza, že počas tohto konfliktu prišlo o život viac ako 300.000 ľudí a vysídlených bolo 2.5 milióna.