Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Na zmarenom prevrate v Sudáne sa mali podieľať stúpenci exprezidenta

Ľudia kráčajú okolo budovy sudánskej rady ministrov v hlavnom meste Chartúm v utorok 21. septembra 2021. V africkom štáte Sudán sa skupina osôb v utorok v skorých raných hodinách pokúsila o štátny prevrat, informovali tamojšie štátne médiá bez bližších podrobností. Nemenovaný vysoký vládny predstaviteľ pre agentúru AFP uviedol, že pučisti sa pokúsili ovládnuť budovu štátnych médií, ale "neuspeli". V posledných mesiacoch vláda vykonala sériu náročných ekonomických reforiem. Proti týmto krokom i rastúcim životným nákladom vypukli v krajine sporadické protesty. Foto: TASR/AP

Uisťujeme sudánsky ľud, že bol obnovený poriadok a vojenskí a civilní vodcovia pokusu o prevrat boli zatknutí, uviedol minister pre informácie s tým, že tieto osoby sú vyšetrované.

Chartúm 21. septembra (TASR) - Sudánska prechodná vláda v utorok nadránom zmarila pokus o prevrat, do ktorého boli zapojení príslušníci armády a civilisti napojení na zvrhnutý režim dlhoročného prezidenta Umara Bašíra. Informovala o tom agentúra AFP.

Minister pre informácie Hamza Balul potvrdil, že pokus o prevrat bol zmarený a osoby stojace za ním "sú pod kontrolou".

"Uisťujeme sudánsky ľud, že bol obnovený poriadok a vojenskí a civilní vodcovia pokusu o prevrat boli zatknutí," uviedol minister v televíznom prejave s tým, že tieto osoby sú vyšetrované.

Balul dodal, že úrady stíhajú stúpencov bývalého režimu, ktorí sa zúčastnili na utorňajšom pokuse o prevrat.

Nemenované vysoké vládne a armádne zdroje predtým pre AFP uviedli, že údajní pučisti sa pokúsili ovládnuť budovu štátnych médií, ale "neuspeli", a zapojení armádni príslušníci boli "okamžite dočasne zbavení funkcie".

O neúspešnom prevrate informovali aj tamojšie štátne médiá.

AFP informovala, že v centre sudánskej metropoly Chartúm nebadať obmedzenia a doprava je plynulá. Sudánske bezpečnostné sily však uzavreli hlavný most cez rieku Níl spájajúci Chartúm s mestom Umm Durmán.

Po zosadení bývalého sudánskeho prezidenta Umara Bašíra, ktorého po niekoľkomesačných celoštátnych protestoch proti jeho 30-ročnej vláde pripravila o moc v apríli 2019 armáda, vznikol v septembri 2019 v krajine dočasný vojensko-civilný vládny kabinet, ktorý má riadiť každodenné záležitosti Sudánu počas prechodného obdobia stanoveného na 39 mesiacov.

Bašír sa k moci dostal počas prevratu v roku 1989 a bol jedným z najdlhšie slúžiacich prezidentov v Afrike. Od svojho zosadenia je väznený v Chartúme, pričom vo svojej vlasti čelí viacerým súdnym procesom, a to v súvislosti s obvineniami z korupcie i zo zabíjania demonštrantov protestujúcich proti jeho vláde.