Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Polícia zasiahla na zhromaždení v Sudáne, hlásia 125 zranených ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bezpečnostné sily nasadili proti demonštrantom slzotvorný plyn a státisíce ľudí sa pokúsili rozohnať aj streľbou do vzduchu.

Chartúm 20. decembra (TASR) - Najmenej jednu obeť a 125 zranených si vyžiadal zásah bezpečnostných zložiek proti demonštrantom počas nedeľňajších prodemokratických zhromaždení v Sudáne. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v Chartúme o tom informovala agentúra AFP.

Demonštranti skandovali heslá proti vodcovi októbrového vojenského prevratu v krajine, generálovi Abdalovi Fattáhovi Burhánovi.

Bezpečnostné sily nasadili proti demonštrantom slzotvorný plyn a státisíce ľudí sa pokúsili rozohnať aj streľbou do vzduchu.

K mnohým zraneniam došlo v dôsledku vdýchnutia štipľavého dymu aj počas potýčok medzi políciou a demonštrantmi neďaleko prezidentského paláca v hlavnom meste Chartúm, píše AFP.

Podľa úradov bolo za posledné dva mesiace v celej krajine zabitých najmenej 46 ľudí a zranených mnoho ďalších. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že 123 ľudí bolo zranených počas nedeľňajších protestov v Chartúme a dvaja vo východosudánskom meste Kassala.

Vojenský prevrat v Sudáne sa odohral 25. októbra, keď generál Abdal Fattáh Burhán zosadil vládu, zadržal civilné vedenie krajiny na čele s premiérom Abdalláhom Hamdúkom a vyhlásil v krajine výnimočný stav. Puč vyvolal ostrú kritiku Západu a v Sudáne vlnu masových pouličných protestov, ktorých účastníci požadujú obnovenie civilnej vlády a návrat kdemokratickým reformám.

Hamdúk, ktorého niekoľko týždňov držali v domácom väzení, podpísal v novembri s Burhánom dohodu o obnovení prechodu k civilnej vláde. Táto dohoda zabezpečuje opätovné dosadenie Hamdúka do funkcie premiéra a prepustenie zadržiavaných civilných predstaviteľov.

Demonštranti ale žiadajú, aby sa ozbrojené sily z vlády úplne stiahli. Zatiaľ čo Hamdúka predtým oslavovali ako jediného "legitímneho" sudánskeho vodcu, po spomínanej dohode trhali jeho plagáty a odsúdili ho ako "zradcu" povstania v roku 2019, ktoré zvrhlo autokratického vládcu Umara Bašíra.

Hlavný civilný politický blok - Sily za slobodu a zmenu (FFC), ktorý stál na čele protestov proti Bašírovi a v roku 2019 podpísal dohodu o deľbe moci s armádou, spomínanú dohodu medzi Burhánom a Hamdúkom rovnako odmieta. Blok taktiež vyzval ľudí, aby naďalej odmietali vojenskú vládu a prišli na ďalšie demonštrácie 25. a 30. decembra.