Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri potopení preťaženej nákladnej lode uhynuli tisícky oviec

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hodnota uhynutého dobytka sa odhaduje na štyri milióny dolárov (3,8 milióna eur), uvádza DPA.

Chartúm 12. júna (TASR) - Približne 15.800 oviec uhynulo v nedeľu ráno pri potopení preťaženej nákladnej lode, ku ktorému došlo v Červenom mori neďaleko sudánskeho prístavného mesta Savákin. Loď začala klesať krátko po vyplávaní z tamojšieho prístavu. Jej posádku sa však podarilo zachrániť. S odvolaním sa na miestne úrady a médiá o tom informujú agentúry AFP a DPA.

Ovce podľa predstaviteľov sudánskej vlády a tamojších médií prevážali na porážku do Saudskej Arábie. Loď bola pritom uspôsobená na prevoz len zhruba 8000-9000 oviec, uvedený náklad teda jej kapacitu značne presahoval.

Hodnota uhynutého dobytka sa odhaduje na štyri milióny dolárov (3,8 milióna eur), uvádza DPA. Agentúra dodáva, že tamojší prístav je významným čo sa týka transportu dobytka práve do Saudskej Arábie.

Nemenovaný predstaviteľ prístavu vyjadril obavy z ekonomických aj environmentálnych dôsledkov nehody. "Potopená loď ovplyvní fungovanie prístavu... Pravdepodobne bude mať tiež vplyv na životné prostredie vzhľadom na uhynutie veľkého počtu zvierat, ktoré loď prevážala," povedal.

AFP pripomína, že v časti prístavu v Savákine určenej na nákladnú prepravu vypukol ešte v máji rozsiahly požiar, ktorý trval niekoľko hodín a spôsobil veľké škody. Príčinu požiaru vyšetrovali príslušné úrady, zatiaľ však svoje zistenia nezverejnili.