Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pri útoku polovojenských jednotiek na dedinu v Sudáne zahynulo 25 ľudí

Na archívnej snímke vojaci v Sudáne. Foto: TASR/AP

Podľa OSN je viac ako 70 percent sudánskych zdravotníckych zariadení mimo prevádzky, pričom tie zostávajúce niekoľkonásobne prekračujú svoju kapacitu a majú skromné zdroje.

Chartúm 7. apríla (TASR) - Najmenej 25 ľudí zabili sudánske polovojenské sily pri útoku na dedinu južne od hlavného mesta Chartúm, uviedli v nedeľu miestni aktivisti. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Sily rýchlej podpory (RSF) v sobotu "zaútočili na dedinu Um Adam" vzdialenú 150 kilometrov južne od hlavného mesta Chartúm, uvádza sa vo vyhlásení miestneho výboru odporu, jednej z mnohých prodemokratických skupín, ktoré koordinujú dodávky pomoci v tejto krajine na severovýchode Afriky.

Vojna medzi sudánskou armádou pod vedením šéfa armády Abdala Fattáha Burhána a RSF, ktorej velí jeho bývalý zástupca Muhammad Hamdán Daglú, sa začala vlani 15. apríla. Podľa expertov OSN bolo zabitých už mnoho tisíc ľudí, z toho až 15.000 v jednom meste vo vojnou zničenom regióne Dárfúr.

Vojna tiež vyhnala z domovov viac ako 8,5 milióna ľudí, prakticky zničila už aj tak krehkú sudánsku infraštruktúru a posunula krajinu na pokraj hladomoru. Sobotňajší útok si vyžiadal "viac ako 200 zranených s vážnymi aj ľahkými zraneniami a vyše 20 mučeníkov", uvádza sa vo vyhlásení.

Päť zo zranených podľahlo zraneniam, čím sa počet obetí zvýšil na 25, uviedol výbor.

Podľa OSN je viac ako 70 percent sudánskych zdravotníckych zariadení mimo prevádzky, pričom tie zostávajúce niekoľkonásobne prekračujú svoju kapacitu a majú skromné zdroje.

Obe strany konfliktu sú obviňované z vojnových zločinov vrátane útokov na civilistov, nerozlišujúceho ostreľovania obytných oblastí, rabovania a blokovania prísunu pomoci.

Od vlaňajšieho decembra, keď povstalci obsadili sudánsky štát al-Džazíra južne od Chartúmu, RSF obliehajú a útočia na celé dediny, ako napríklad na Um Adam.

Centrum pre informačnú odolnosť so sídlom v Spojenom kráľovstve zistilo, že do marca bolo v celej krajine zapálených a "čiastočne alebo úplne zničených" najmenej 108 dedín a osád.