Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Sudánski vojaci spustili paľbu na ľudí protestujúcich voči prevratu

Snímka z protestov v Sudáne, 25. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Predseda Africkej únie Moussa Faki Mahamat tiež vyzval na okamžité obnovenie rozhovorov medzi sudánskymi civilnými predstaviteľmi vlády a armádou.

Chartúm 25. októbra (TASR) – Sudánski vojaci spustili v pondelok paľbu na ľudí protestujúcich proti „vojenskému prevratu", uviedlo tamojšie ministerstvo pre informácie. Udalosti v Sudáne medzitým odsúdili OSN, EÚ, Liga arabských štátov, Africká únia aj Nemecko, informovali agentúry AFP a AP.

„Vojenské sily vypálili ostrú muníciu na demonštrantov, ktorí pred sídlom vedenia armády odmietali vojenský prevrat," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení na Facebooku s tým, že sa očakávajú správy o obetiach.

Kancelária sudánskeho premiéra Abdallu Hamdoka, ktorého podľa spomínaného ministerstva zadržali vojaci, medzitým vyzvala obyvateľov Sudánu na občiansku neposlušnosť.

„Vyzývame sudánsky ľud, nech protestuje a využije všetky dostupné pokojné prostriedky, aby vybojoval späť svoju revolúciu z rúk zlodejov," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie predsedu vlády.

Organizácia Spojených národov vyzvala sudánske ozbrojené sily, aby okamžite prepustili „neprávom zadržaných" predstaviteľov tamojšej prechodnej vlády.

„Som hlboko znepokojený správami o prebiehajúcom prevrate a pokusoch ohroziť politickú transformáciu v Sudáne. Zadržiavanie premiéra, vládnych predstaviteľov a politikov je neprijateľné," uviedol osobitný zástupca OSN pre Sudán Volker Perthes.

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell na Twitteri napísal, že situáciu v Chartúme sleduje s „mimoriadnym znepokojením". V mene Únie vyzval „všetky zainteresované strany a regionálnych partnerov," aby pomohli v Sudáne obnoviť proces transformácie krajiny k demokracii. Rovnako sa vyjadril aj nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, pričom armádu vyzval na „okamžité ukončenie" pokusu o prevrat.

„Hlboké znepokojenie" nad udalosťami v tejto africkej krajine vyjadrila medzitým aj Liga arabských štátov (LAŠ). Jej generálny tajomník Ahmad Abúl Ghajt vyzval v pondelok všetky strany sudánskeho konfliktu, aby dodržiavali dohodu z augusta 2019, v rámci ktorej vznikla súčasná prechodná vláda Sudánu.

Predseda Africkej únie Moussa Faki Mahamat tiež vyzval na okamžité obnovenie rozhovorov medzi sudánskymi civilnými predstaviteľmi vlády a armádou.

V septembri došlo v Sudáne k neúspešnému pokusu o prevrat, ktorý znova rozdelil krajinu a postavil proti sebe konzervatívnejších islamistov, ktorí žiadajú vojenskú vládu, proti tým, ktorí v roku 2019 po masových protestoch zvrhli dlhoročného autokratického prezidenta Umara Bašíra. V posledných dňoch sa v uliciach konali demonštrácie stúpencov oboch táborov.