Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Súdání chce ukončiť prítomnosť koalície na čele s USA v Iraku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súdání počas uplynulých týždňov opakovane vyhlásil, že si želá odchod cudzích vojsk z Iraku.

Bagdad 5. januára (TASR) – Iracký premiér Muhammad Šijá Súdání v piatok vyhlásil, že je rozhodnutý ukončiť prítomnosť medzinárodnej protidžihádistickej koalície vedenej Spojenými štátmi v krajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Súdání počas uplynulých týždňov opakovane vyhlásil, že si želá odchod cudzích vojsk z Iraku. Jeho kancelária v piatok vydala vyhlásenie, podľa ktorého premiér "zostáva pevne rozhodnutý usilovať sa o ukončenie existencie medzinárodnej koalície, pretože dôvody jej existencie sa pominuli".

Vyhlásenie dodáva, že onedlho prebehne dialóg, z ktorého vzíde postup ukončenia prítomnosti medzinárodnej koalície na území Iraku.

Najnovšie Sudáního vyjadrenia prišli po vystupňovaní napätia v regióne spôsobenom takmer tri mesiace trvajúcimi bojmi medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Napätie ešte zvýšil americký dronový útok, pri ktorom vo štvrtok v Bagdade zahynul proiránsky veliteľ a jedna ďalšia osoba, sedem ľudí utrpelo zranenia. Washington tvrdí, že konal v sebaobrane, iracká vláda útok ostro odsúdila.

Vláda irackého premiéra sa opiera o proiránsky orientované skupiny. Súdání mal tiež príhovor na spomienkovom zhromaždení pri príležitosti výročia smrti generála Kásema Solejmáního, ktorý v roku 2020 zomrel v Bagdade taktiež po dronovom útoku Spojených štátov.

Washington od začiatku vojny Izraela a Hamasu zo 7. októbra eviduje viac ako 100 útokov proti amerických cieľom v Sýrii a Iraku. Za väčšinu z nich prevzala zodpovednosť skupina Islamský odpor v Iraku, čo je voľné združenie ozbrojených skupín spojených s Iránom, ktoré vystupujú proti podpore USA pre Izrael vo vojne s Hamasom.