Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sudánska armáda pozastavila účasť na rokovaniach o prímerí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viac než polovica z 25 miliónov obyvateľov Sudánu v súčasnosti podľa OSN potrebuje pomoc a ochranu.

Chartúm 31. mája (TASR) - Sudánska armáda pozastavila svoju účasť na rokovaniach o prímerí s polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF), ktoré sprostredkovali USA a Saudská Arábia. Oznámil to v stredu vysokopostavený vládny predstaviteľ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zdroj uviedol, že armáda toto rozhodnutie prijala, pretože povstalci nikdy nedodržiavali ani jednu z podmienok krátkodobého prímeria a opakovane ho porušovali. Tieto podmienky zahŕňali stiahnutie sa týchto síl z nemocníc a obytných budov.

Americký a saudskoarabskí sprostredkovatelia v pondelok oznámili, že sudánska armáda a RSF sa dohodli na päťdňovom predĺžení humanitárneho prímeria. Obe strany ho však počas predchádzajúceho týždňa opakovane porušovali. Boje v utorok prepukli v okolí hlavného mesta Chartúm i v regióne Dárfúr na západe Sudánu.

"Armáda je pripravená bojovať, až kým nedosiahne víťazstvo," uviedol v utorok hlavný veliteľ sudánskej regulárnej armády Abdal Fattáh Burhán.

Jeho bývalý zástupca a súčasný veliteľ RSF Muhammad Hamdán Daklú povedal, že jeho jednotky budú uplatňovať svoje právo na sebaobranu. Z porušovania prímeria obvinil armádu.

Boje medzi armádou a RSF prepukli 15. apríla. Odvtedy o život prišlo viac než 1800 ľudí, píše AFP s odvolaním sa na Projekt pre údaje o miestach a udalostiach ozbrojených konfliktov (ACLED). OSN uvádza, že viac než milión osôb je vnútorne vysídlených a takmer 350.000 ušlo do zahraničia.

Viac než polovica z 25 miliónov obyvateľov Sudánu v súčasnosti podľa OSN potrebuje pomoc a ochranu. V Chartúme sú problémy s tečúcou vodou, elektrinou či fungovaním nemocníc.