Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Sudánske bezpečnostné sily opäť zasahovali proti demonštrantom

Na archívnej snímke demonštrácie v Sudáne. Foto: TASR/AP

Guvernér štátu Chartúm varoval, že bezpečnostné sily "sa vysporiadajú s tými, ktorí porušujú zákon a vytvárajú chaos".

Chartúm 25. decembra (TASR) - Sudánske bezpečnostné sily použili v sobotu slzotvorný plyn proti demonštrantom, ktorí sa zhromaždili neďaleko prezidentského paláca v hlavnom meste Chartúm. Tisíce Sudáncov demonštrovali proti vojenskému prevratu v krajine. Žiadali návrat vojakov do kasární a nastolenie civilnej vlády, informovala agentúry AFP.

Svedkovia uviedli, že davy pochodovali v uliciach metropoly napriek silnému nasadeniu bezpečnostných síl, ktoré pred plánovanými protestmi zablokovali mosty spájajúce hlavné mesto s predmestiami, prerušili telefónne linky a obmedzili internet.

Podľa nezávislého výboru lekárov zahynulo od októbrového prevratu pri zásahoch bezpečnostných síl počas protestov najmenej 48 ľudí.

Guvernér štátu Chartúm však varoval, že bezpečnostné sily "sa vysporiadajú s tými, ktorí porušujú zákon a vytvárajú chaos".

Vojenský prevrat v Sudáne sa odohral 25. októbra, keď generál Abdal Fattáh Burhán zosadil vládu, zadržal civilné vedenie krajiny na čele s premiérom Abdalláhom Hamdúkom a vyhlásil v krajine výnimočný stav.

Burhán zadržiaval Hamdúka niekoľko týždňov v domácom väzení, ale 21. novembra ho vrátil do funkcie na základe dohody sľubujúcej voľby v júli 2023. Tento krok nahneval mnohých Hamdúkových prodemokratických priaznivcov, podľa ktorých Hamdúk takto poskytuje Burhánovmu prevratu závoj legitimity.