Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sudánske bezpečnostné sily zastrelili najmenej 15 demonštrantov

Odporcovia vojenského prevratu v Sudáne protestujú v Chartúme v stredu 17. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Polícia poprela použitie ostrej munície a štátna televízia oznámila, že sa začalo vyšetrovanie incidentov.

Chartúm 18. novembra (TASR) - Sudánske bezpečnostné sily zastrelili v stredu najmenej 15 demonštrujúcich odporcov vojenského prevratu v krajine a desiatky ďalších zranili, uviedli tamojší zdravotníci. Podľa agentúry AFP to bol najkrvavejší deň od 25. októbra, keď armáda prevzala moc v krajine.

K streľbe došlo v metropole Chartúm, najmä v jej severných štvrtiach. Počet obetí sa tak od prevratu zvýšil na 39, stovky ďalších ľudí utrpeli zranenia, uviedla odborová organizácia prodemokratických lekárov.

Polícia poprela použitie ostrej munície a štátna televízia oznámila, že sa začalo vyšetrovanie incidentov.

Vojenský prevrat v Sudáne sa odohral 25. októbra, keď generál Abdal Fattáh Burhán zosadil vládu, zadržal civilné vedenie krajiny a vyhlásil v krajine výnimočný stav.
Odporcovia vojenského prevratu v Sudáne protestujú v Chartúme v stredu 17. novembra 2021.
Foto: TASR/AP

Svojím konaním vyvolal ostrú reakciu Západu a vo vlastnej krajine pouličné protesty, ktorých účastníci požadujú obnovenie civilnej vlády a návrat k demokratickej transformácii v krajine.

AFP konštatovala, že akékoľvek nádeje demonštrantov, že armáda ustúpi, boli zmarené minulý týždeň vo štvrtok, keď sa Burhán vymenoval za šéfa novej vládnucej Zvrchovanej rady, ktorá v krajine predstavuje kolektívnu hlavu štátu. Burhán takto z podielu na moci de facto vylúčil hlavný civilný politický blok - Sily za slobodu a zmenu (FFC).

Tento Burhánov krok vyvolal ďalšiu kritiku zo strany Západu a regionálnych organizácií, ktoré okamžite odsúdili už samotný vojenský prevrat, nezákonné zadržanie predsedu vlády, viacerých ministrov, vedúcich predstaviteľov prodemokratického združenia FFC a ďalších zástupcov občianskej spoločnosti.