Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sudánski lekári: Počas protivládnych protestov sa zranilo 187 osôb

Na archívnej snímke zo 14. marca 2022 demonštranti protestujú októbrovému vojenského prevratu v Chartúme. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AP polícia proti demonštrantom pokúšajúcim sa dostať k Republikánskemu palácu – sídlu vojenskej vlády – použila slzný plyn.

Chartúm 18. marca (TASR) - V sudánskom hlavnom meste Chartúm sa pri najnovších protestoch zranilo takmer 200 osôb. Ľudia protestovali proti zhoršujúcej sa ekonomickej situácii v krajine a októbrovému vojenského prevratu. V piatok o tom informoval výbor sudánskych lekárov. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Výbor v stanovisku uviedol, že pri štvrtkových potýčkach polície s civilistami v Chartúme bolo zranených 187 ľudí, pričom 70 z nich pravdepodobne zasiahli gumené projektily. Troch zranených postrelili do hlavy alebo hrude a aktuálne sa nachádzajú na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Podľa agentúry AP polícia proti demonštrantom pokúšajúcim sa dostať k Republikánskemu palácu – sídlu vojenskej vlády – použila slzný plyn.

Štvrtkový pochod bol zatiaľ posledný zo série protestov, ktoré sa konali v Sudáne takmer denne od 25. októbra, keď moc nad krajinou prevzala armáda a odstránila tak dočasnú občiansku vládu. Výbor lekárov uvádza, že od začiatku protestov počas tvrdých zásahov polície proti demonštrantom prišlo o život najmenej 87 ľudí.