Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Sudánsky generál Burhán chce odovzdať moc civilnej vláde

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Generál Burhán zosadil vládu a zadržal vládu čele s premiérom Abdalláhom Hamdúkom počas vojenského prevratu v Sudáne vlani 25. októbra.

Chartúm 5. júla (TASR) - Sudánsky generál Abdal Fattáh Burhán v pondelok vyhlásil, že armáda prenechá moc civilnej vláde a "nezúčastní sa" na rozhovoroch, ktoré organizuje Organizácia spojených národov a regionálne bloky. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Rozhodnutie bolo prijaté s cieľom "uvoľniť priestor politickým a revolučným silám a iným národným frakciám" na vytvorenie civilnej vlády. Generál Burhán prevzal moc počas prevratu minulý rok.

"Ozbrojené sily nebudú stáť v ceste" prechodu k demokracii, povedal Burhán v televíznom prejave. Zároveň potvrdil odhodlanie armády pracovať na "voľbách, v ktorých si sudánsky ľud vyberie, kto mu bude vládnuť".

Generál Burhán zosadil vládu a zadržal vládu čele s premiérom Abdalláhom Hamdúkom počas vojenského prevratu v Sudáne vlani 25. októbra. Vojenskí a civilní lídri Sudánu neskôr prisľúbili usporiadať voľby v júli 2023.

V pondelok pokračovali v oblasti sudánskej metropoly Chartúm protesty, ktoré tam vypukli vo štvrtok. Protestujúci žiadajú, aby sa vojenská vláda vzdala svojej moci. Podľa sudánskych zdravotníkov od prevzatia moci armádou prišlo pri zásahoch bezpečnostných zložiek proti demonštrantom o život už 114 ľudí.