Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Sudca nariadil ukončenie blokády hraničného mostu v Kanade

Kamionisti nesú kanadské vlajky pri zablokovanom prístupe na most Ambassador Bridge, ktorý prepája americké mesto Detroit a kanadské mesto Windsor vo Windsore vo štvrtok 10. februára 2022. Sudca Najvyššieho súdu provincie Ontário nariadil v piatok demonštrantom na moste Ambassador Bridge vedúcom ponad americko-kanadskú hranicu, aby ukončili päťdňovú blokádu, ktorá prerušila dodávky tovaru medzi oboma krajinami a prinútila automobilový priemysel na oboch stranách obmedziť výrobu. Foto: TASR/AP

Polícia mesta Windsor (provincia Ontário) vydala okamžite varovanie, že každý, kto blokuje ulice, môže byť zatknutý a jeho vozidlo môže byť zabavené.

Ottawa 12. februára (TASR) - Sudca Najvyššieho súdu provincie Ontário nariadil v piatok demonštrantom na moste Ambassador Bridge vedúcom ponad americko-kanadskú hranicu, aby ukončili päťdňovú blokádu, ktorá prerušila dodávky tovaru medzi oboma krajinami a prinútila automobilový priemysel na oboch stranách obmedziť výrobu. Informovala o tom agentúra AP.

Bezprostredne nebolo jasné, kedy a či vôbec budú vyslaní na miesto policajti, aby rozohnali demonštrantov, ktorí zaparkovali svoje kamióny nárazník na nárazník, aby tak vyjadrili svoj protest proti pandemickým opatreniam v krajine, premiérovi Justinovi Trudeauovi a jeho liberálnej vláde.

Hlavný sudca Geoffrey Morawetz z Najvyššieho súdu v Ontáriu počas virtuálneho pojednávania uviedol, že príkaz nadobudne účinnosť o 19.00 h miestneho času, aby protestujúci mali čas odísť.

Kamionisti a ich podporcovia blokujú prístup na most Ambassador Bridge, ktorý prepája americké mesto Detroit a kanadské mesto Windsor vo Windsore vo štvrtok 10. februára 2022. Sudca Najvyššieho súdu provincie Ontário nariadil v piatok demonštrantom na moste Ambassador Bridge vedúcom ponad americko-kanadskú hranicu, aby ukončili päťdňovú blokádu, ktorá prerušila dodávky tovaru medzi oboma krajinami a prinútila automobilový priemysel na oboch stranách obmedziť výrobu.
Foto: TASR/AP


Polícia mesta Windsor (provincia Ontário) vydala okamžite varovanie, že každý, kto blokuje ulice, môže byť zatknutý a jeho vozidlo môže byť zabavené.

Rozhodnutie sudcu prišlo po 4,5-hodinovom súdnom pojednávaní, na ktorom mesto Windsor a právnici výrobcov autodielov tvrdili, že blokáda spôsobuje mestu a regiónu príliš veľké ekonomické škody.

Vodiči kamiónmi blokovali od pondelka most, ktorý spája kanadský Windsor s americkým Detroitom. Ďalšie stovky kamionistov počas uplynulých dvoch týždňov paralyzovali centrum Ottawy. Demonštranti zablokovali aj ďalšie dva hraničné priechody - v Alberte a Manitobe.

Protestujúcimi kanadskými kamionistami sa medzičasom inšpirovali odporcovia protiepidemických opatrení vo viacerých ďalších krajinách. Obdobná demonštrácia sa v piatok konala aj vo francúzskom hlavnom meste Paríž, a to aj napriek zákazu zo strany tamojších úradov.