Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Súdený laureát Nobelovej ceny Biaľacki vyzval na národné zmierenie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Biaľackému (60) hrozí trest 12 rokov väzenia za údajné financovanie protivládnych protestov a pašovanie peňazí.

Minsk/Kyjev 13. februára (TASR) – Bieloruský laureát Nobelovej ceny mieru Ales Biaľacki vyzval v pondelok na "národné zmierenie" medzi vládnymi predstaviteľmi a opozíciou. Urobil tak v záverečnom vyhlásení na svojom procese, ktorý označuje za politicky motivovaný. TASR informácie prevzala od agentúr Reuters a AP.

Biaľackému (60) hrozí trest 12 rokov väzenia za údajné financovanie protivládnych protestov a pašovanie peňazí. Na procese v Minsku je z týchto činov obžalovaný spolu s troma ďalšími predstaviteľmi ľudskoprávnej organizácie Viasna. Všetci obvinenia popierajú.

Biaľacki patril k tisícom ľudí zadržaným pri zákroku voči protestom, ktoré v Bielorusku vypukli po vyhlásení dlhoročného lídra Alexandra Lukašenka za víťaza prezidentských volieb v roku 2020, pripomína Reuters. Opozícia i západné krajiny označili toto hlasovanie za zmanipulované. Lukašenko obviňuje Západ z financovania protestujúcich.

"Musíme začať široký verejný dialóg zameraný na národné zmierenie," povedal Biaľacki pred súdom vo vyhlásení, ktoré na internete zverejnila Viasna. "Dosť. Musíme zastaviť túto občiansku vojnu," zdôraznil s výzvou, aby úrady vyhlásili amnestiu pre politických väzňov a ukončili utláčanie disidentov.

Biaľacki bol už dlho vo väzbe a čakal na proces, keď mu vlani v októbri spolu s ruskou ľudskoprávnou organizáciou Memorial a ukrajinskou ľudskoprávnou organizáciou Centrum pre občianske slobody udelili Nobelovu cenu mieru.

Prokurátor minulý týždeň pred súdom žiadal dlhoročné tresty odňatia slobody aj pre Biaľackého kolegov: Vaľancin Stefanovič by mal dostať jedenásť, Dzmitryj Salaviov desať a Uladzimir Labkovič deväť rokov väzenia. Salaviova súdia v neprítomnosti, keďže sa mu z Bieloruska podarilo ujsť.

"Trestné konanie voči nám, aktivistom za ľudské práva z Viasny, je politicky motivované," uviedol Biaľacki. "Celková situácia v krajine, plná represie a úplného porušovania ľudských práv, vypovedá o politickom pozadí tohto prípadu."

V Bielorusku je podľa aktivistov najmenej 1500 politických väzňov a za účasť na protestoch alebo kritiku štátnych predstaviteľov od roku 2020 zadržali najmenej 50.000 ľudí.

"Smerovanie ku konfrontácii, keď jedna časť (spoločnosti)... drví a dusí druhú, je nebezpečné a neperspektívne," konštatoval Biaľacki.