Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Sudkyňu v Prahe potrestali za pomalú prácu stratou talára

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pre najtvrdší možný trest - pomyselnú stratu talára - sa trestný senát rozhodol preto, že sudkyňu už pred dvoma rokmi, v roku 2013, potrestal za prieťahy v 258 súdnych prípadoch.

Praha 9. apríla (TASR) - Za prieťahy vo vyše 300 súdnych prípadoch potrestal dnes trestný senát českého Najvyššieho správneho súdu sudkyňu Obvodného súdu pre Prahu 5 Jarmilu Hoškovú odvolaním z funkcie.

Pre najtvrdší možný trest - pomyselnú stratu talára - sa trestný senát rozhodol preto, že sudkyňu už pred dvoma rokmi, v roku 2013, potrestal za prieťahy v 258 súdnych prípadoch. Informoval o tom server Novinky.cz.

"Ohrozila dôveru v spravodlivé rozhodovanie súdu. Trestný senát mal k dispozícii 466 spisov, v ktorých vedenie súdu potvrdilo prieťahy. V 306 prípadoch bola uznaná vinnou. Potrestanie odvolaním z funkcie sa má ukladať iba v prípade, keď trestný senát nevidí možnosť zlepšenia práce sudcu v budúcnosti. Myslíme si, že v tomto prípade je to jediný možný spôsob, aké opatrenie uložiť," citovali Novinky.cz predsedu senátu Radovana Havelca.

Sudkyňa argumentovala zlou prácou súdnej kancelárie. Trest považovala za priveľký. "Myslím si, že keby som naozaj bola takou zlou sudkyňou, tak by na to za tých 20 rokov niekto prišiel," vyhlásila po rokovaní.

Trestný senát konštatoval, že potrestanie sudkyne v roku 2013 neprinieslo nápravu. "Myslíme si, že jej nič nebránilo v tom, aby veci rozhodovala v primeraných lehotách," uviedol pre Novinky.cz Havelec.