Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Sudkyňa rozhodla, že producent Pussy Riot nemusí byť vzatý do väzby

Na snímke producent punkového projektu Pussy Riot Piotr Verzilov čaká na súde 25. júna 2020 v Moskve. Foto: TASR/AP

Sudkyňa na margo svojho rozhodnutia vysvetlila, že nevidí žiadne výnimočné okolnosti odôvodňujúce väzbu.

Moskva/Praha 9. januára (TASR) — Moskovský súd v pondelok odmietol návrh na vzatie do väzby vydavateľa spravodajského webu Mediazona a producenta zoskupenia Pussy Riot Piotra Verzilova. Vyšetrovatelia o vydanie zatykača v neprítomnosti žiadali z dôvodu, že Verzilov príslušným orgánom v Rusku neoznámil, že má okrem ruského aj kanadské občianstvo, informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Sudkyňa na margo svojho rozhodnutia vysvetlila, že nevidí žiadne výnimočné okolnosti odôvodňujúce väzbu. Dodala, že trestný zákon kvalifikuje neoznámenie občianstva iného štátu za trestný čin menšej závažnosti.

Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) odôvodnil požiadavku na Verzilovovo zatknutie v neprítomnosti tým, že utiekol do zahraničia, aj keď sa v rámci stíhania v inej kauze písomne zaviazal, že územie Ruskej federácie neopustí.

Sledkom spresnil, že Verzilov bol zaradený na medzinárodný zoznam hľadaných osôb.

Verzilovov právnik Leonid Soloviov v pondelok informoval, že vyšetrovateľ mu ústne potvrdil, že proti jeho klientovi bolo začaté trestné stíhanie za šírenie dezinformácií o ruskej armáde. Doteraz sa o predmete stíhania len špekulovalo, toto je prvé polooficiálne potvrdenie.

Verzilov i web Mediazona sú ruskými úradmi vyhlásené za tzv. zahraničných agentov v oblasti médií. Podľa zákona musia takto označení jednotlivci alebo subjekty zverejniť zdroje svojho financovania, podrobiť sa auditu a k všetkým textom, videám a príspevkom na sociálnych sieťach doplniť informáciu o tom, že ich "vytvorilo a/alebo šíri zahraničné médium vykonávajúce funkciu zahraničného agenta a/alebo ruská právnická osoba, ktorá vykonáva funkciu zahraničného agenta".

Tento štatút pripomína termín "nepriateľ ľudu" zo sovietskych čias, konštatuje agentúra AFP.