Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Súdne pojednávanie lodnej zrážky s kórejskými obeťami museli odročiť

Plávajúci žeriav Clark Ádám pláva po Dunaji k Margitinmu mostu, kde približne v deväťmetrovej hĺbke leží na dne Dunaja vrak vyhliadkovej lode Hableány, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nehodu, ktorá sa stala medzi piliermi Margitinho mosta, prežili iba siedmi kórejskí turisti.

Budapešť 10. novembra (TASR) - Na budapeštianskom Súde hlavného mesta pokračovalo v stredu pojednávanie prípadu tragickej zrážky osobných lodí na Dunaji z mája 2019, ktorá si vyžiadala 28 obetí vrátane 26 juhokórejských turistov. Podľa spravodajského servera blikk.hu však pojednávanie museli prerušiť a odročiť pre nespôsobilosť tlmočníka.

V kauze je zo spôsobenia zrážky s vyhliadkovou loďou obvinený ukrajinský kapitán výletnej lode Viking Sigyn. V zmysle obvinenia sa kapitán Jurij C. dopustil prečinu ohrozenia vodnej dopravy z nedbanlivosti s následkom hromadnej nehody a trestného činu 35-násobného neposkytnutia pomoci.

Podľa spravodajského servera blikk.hu pri stredajšom on-line pojednávaní vypovedali dvaja z preživších Kórejčanov. Pri výpovedi druhého z nich však sudkyňa pre nespôsobilosť tlmočníka pojednávanie prerušila a odročila ho na 16. decembra. Vyhlásila, že nový tlmočník bude musieť poznať proces pojednávania i odbornú terminológiu.

Na archívnej snímke muž sa pozerá na kvety a vence položené neďaleko Margitinho mosta pri príležitosti výročia tragickej zrážky výletnej lode Viking Sigyn s vyhliadkovou loďou Hableány, na ktorej sa plavila skupina kórejských turistov.
Foto: TASR/AP


Vyhliadková loď Hableány sa v tragický večer 29. mája 2019 plavila s 33 Kórejčanmi a dvojčlennou posádkou na palube. Nehodu, ktorá sa stala medzi piliermi Margitinho mosta, prežili iba siedmi kórejskí turisti.

Z 28 obetí – vrátane dvojčlennej maďarskej posádky – doposiaľ stále nenašli 40-ročnú ženu, po ktorej mesiace intenzívne pátrali na viacerých úsekoch Dunaja.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)