Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Súdne spory o tropický skleník Fata Morgana sa po 17 rokoch končia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Mestský súd v Prahe už pred dvoma rokmi vyčíslil ujmu autora na 1,5 milióna korún. Botanická záhrada sa proti verdiktu odvolala. Vrchný súd v Prahe napokon stanovil konečnú sumu na 268.000 korún.

Praha 20. októbra (TASR) - Pražská botanická záhrada musí zaplatiť autorovi skleníka Fata Morgana Zdeňkovi Deylovi 268.000 korún. Dôvodom je neoprávnený zásah do jeho projektu. Po 17 rokoch sporov výšku odškodného definitívne určil Vrchný súd v Prahe, informovali vo štvrtok Hospodářské noviny.

Botanická záhrada, ktorá je príspevkovou organizáciou českého hlavného mesta, musí tiež zaplatiť 140.000 korún na úrokoch a ďalšie státisíce korún za náklady na súdne konanie.

Botanická záhrada hlavného mesta Prahy - ako znie jej oficiálny názov - si v roku 1996 u Deyla objednala projekt s názvom Fata Morgana. O tri roky neskôr, ešte pred dokončením diela, však od tohto kontraktu odstúpila, dopĺňa Český rozhlas.

Záhrada neskôr začala vykonávať na projekte vlastné zmeny. Deyl tvrdí, že ich mal možnosť vidieť až ako platiaci návštevník botanickej záhrady, pričom s mnohými z nich nesúhlasil.

Mestský súd v Prahe už pred dvoma rokmi vyčíslil ujmu autora na 1,5 milióna korún. Botanická záhrada sa proti verdiktu odvolala. Vrchný súd v Prahe napokon stanovil konečnú sumu na 268.000 korún (v prepočte zhruba 11.000 eur).

Tropický skleník Fata Morgana je stavba s esovitým pôdorysom, zapustená do skalnatého terénu. Interiér je rozdelený na tri samostatné časti s rozdielnou teplotou a vlhkosťou vzduchu.

Expozičná plocha s rozlohou približne 1750 štvorcových metrov robí z tohto skleníka európsky unikát.