Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súdny dvor EÚ: Európska rada nemôže vylúčiť Babiša z rokovaní

Na snímke Andrej Babiš, archívne foto. Foto: TASR/AP

Žalobu podal český senátor Lukáš Wagenknecht, ktorý svoj krok odôvodnil tým, že Európska rada by nemala pripustiť Babiša k rokovaniam o dlhodobom rozpočte EÚ pre jeho konflikt záujmov

Brusel/Luxemburg 17. júla (TASR) - Súdny dvor EÚ v piatok oznámil, že zamieta žalobu podanú na Európsku radu za údajné protiprávne odmietnutie vylúčiť českého premiéra Andreja Babiša z rokovaní šéfov štátov a vlád Európskej únie o budúcom sedemročnom rozpočte eurobloku.

Žalobu koncom júna podal český senátor Lukáš Wagenknecht z Pirátskej strany. Žalobca svoj krok odôvodnil tým, že Európska rada by nemala pripustiť Babiša k rokovaniam o dlhodobom rozpočte EÚ pre jeho konflikt záujmov, ku ktorému dochádza pre jeho prepojenie s koncernom Agrofert.

Na konflikt záujmov predsedu českej vlády upozornil v júnovom uznesení aj Európsky parlament (EP), ktorý vyzval Európsku komisiu, aby v tejto veci konala dôraznejšie.

Súdna inštitúcia z Luxemburgu však vo svojom piatkovom rozhodnutí a v správe pre médiá uviedla, že o svojich zástupcoch na najvyššom politickom rokovaní rozhodujú samotné členské štáty.

"Iba členské štáty sú oprávnené určiť spomedzi svojich hláv štátov alebo vlád, ktoré z týchto osôb ich budú zastupovať na zasadnutiach Európskej rady, a stanoviť dôvody, ktoré môžu viesť k nemožnosti jednej z týchto osôb zastupovať krajinu na zasadnutiach tejto inštitúcie," uvádza sa v oficiálnom oznámení Súdneho dvora EÚ.

Súd doplnil, že vzhľadom na neexistenciu spresnenia k tomuto bodu v Zmluve o EÚ (ZEÚ) platia vnútroštátne opatrenia o tom, kto zastupuje členské štáty na summitoch EÚ. To znamená, že Európska rada ako inštitúcia nemohla rozhodnúť, kto má byť zástupcom členského štátu, v tomto prípade Českej republiky, na prebiehajúcom dvojdňovom summite v Bruseli, čo Európska rada aj oficiálne oznámila. Rozhodnutie Európskej rady nevylúčiť Babiša z rokovaní na summite bolo podľa rozhodnutia Súdneho dvora EÚ správne.


spravodajca TASR Jaromír Novak